Novosti

Facebook HFS
22.05.2019.
Kreće Srednjoškolska RUNDA u Osijeku!

Filmska RUNDA u suradnji s Filmskom revijom mladeži i Four River Film Festivalom iz Karlovca, II. gimnazijom Osijek te filmašima iz srednjih škola s područja Osijeka organizira projekciju filmova Filmske revije mladeži, čiji su autori srednjoškolci.

Program počinje 23.5.2019., u 19:30 u dvorani III. gimnazije u Osijeku i besplatan je za sve posjetitelje.


Kako si?

Nakon zagrijavanja uz band Popravi RO(C)K, gledamo blok od sat vremena kratkometražnih filmova, prema izboru Davida Gaše, maturanta II. gimnazije u Osijeku, koji se bavi filmskom i glazbenom kritikom, filmom i kazalištem.

Filmovi u odabiru prve Srednjoškolske RUNDE koja prethodi „velikoj“ Filmskoj RUNDI, prema riječima selektora, su filmovi mladih autora koji zrcale nadprosječnu zrelost autora, inovativnost mladih ideja te kreativne pristupe i tumačenja srednjoškolske svakodnevice.


Brodovi

Filmski blok čine filmovi DESI SE redatelja Maxa Kostelca, animirani film KAKO SI? Karle Anić, Lucije Petkoviček, Luke Bakonje i Filipa Dučića, dokumentarni film RITUAL ISPIJANJA KAVE redateljice Lucije Strugar, eksperimentalni film CORPUS redateljice Petre Pavetić Kranjčec, dokumentarni film SPAVAČI IZGUBLJENE SVAKODNEVICE redateljice Larise Šmitran, eksperimentalni film BRODOVI redatelja Renea Rehaka, animirani film RUN redatelja Ivora Tamaruta te igrani film EMA I LENA redateljice Natalie Dech.


Spavači izgubljene svakodnevnice

Spavači izgubljene svakodnevice, recimo, je film koji dirljivo istražuje svakodnevni život umirovljenika u staračkom domu, izolaciju od svijeta i zarobljenost u vremenu. Film naizgled tako udaljen od srednjoškolske autorice rezultat je temeljitog istraživačkog procesa. Igrani film Ema i Lena upravo suprotno tome zalazi u intimne živote samih autora te je stoga rezultat iskustva i motivacije autorice koja stvara na temelju onoga što ju svakodnevno okružuje. Eksperimentalni filmovi poput filma Corpus ili filma Brodovi prikazuju potencijal srednjoškolskih redatelja u izražavanju osjećaja i doživljaja kroz apstraktne motive. Zavidna tehnička razina igranih i dokumentarnih filmova praćena je i stilistički zanimljivim animiranim pothvatima poput filma RUN koji crpi izravno iz noir filmova potjere. Nadam se kako će ovaj izbor i program otvoriti oči zrelijih filmaša i ljubitelja filma te promijeniti pogled na srednjoškolske autore kao buduće talente filmskog svijeta kojima je trenutno upravo naš kratkometražni film najdostupnija filmska formaistaknuo je filmski selektor David Gašo.

Ova jedinstvena manifestacija u Osijeku pruža mogućnost posjetiteljima gledanja filmova koje su napravili srednjoškolci iz cijele Hrvatske, raspravljanja o filmu, učenja i zabave. Nakon Srednjoškolske RUNDE, 31. svibnja i 01. lipnja u Kazamatu, kreće Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma.

Aktivnost programa se provodi uz financijsku podršku HAVC-a, DHFR-a, Zaklade "Kultura nova", grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Retrospektiva genijalnog Johna Hustona u kinu Tuškanac

Portreti: Neprilagođeni likovi Johna Hustona

Kino Tuškanac, 24. svibnja – 01. lipnja 2019.
Od petka, 24. svibnja do subote, 01. lipnja u kinu Tuškanac održava se velika retrospektiva američkog redatelja Johna Hustona... »više

Mnogostrukost očišta Ladislava Galete

Sljedeća Istraživačka subota (25.svibnja. u 19h) otvara još jedan mogući krajolik za doživljaj filmova Ivana Ladislava Galete... »više

HRVATSKI FILMSKI EKSPERIMENT NA “NESVRSTANIMA” U LAUBI

Lauba – kuća za ljude i umjetnost, Zagreb, 23-26. 5. 2019.
Hrvatski filmski savez sudjelovat će na drugom sajmu umjetnina Nesvrstani – Boutique Art Fair 2019, koji se Lauba – “kući za ljude i umjetnost” održava od 23. do 26. svibnja... »više

Filmski četvrtak u HDA

Familijarni film

Kad je film doslovno snimljen u tvojoj kući (nalazila se u Paromlinskoj, na Trnju, tamo gdje je danas jugoistočni brid nove zgrade Nacionalne i sveučilišne biblioteke), kad su glumci spavali u tvojim krevetima, pili kavu skuhanu u tvoj džezvi, nosili tvoje jakne i košulje kao svoje filmske kostime... »više