Novosti

Facebook HFS
06.03.2019.
Autorica u gostima: Lea Vidaković

Ovog četvrtka, 7. ožujka u 20 sati u Klub Pulske filmske tvornice u goste nam dolazi animatorica Lea Vidaković koja će nam predstaviti svoja dva filma. Nakon projekcije s njom ćemo pričati o životu u animaciji, lutkarskim minijaturama te strpljivosti i preciznosti koju zahtijeva ovaj predan poziv.

Nakon projekcije s njom ćemo pričati o životu u animaciji, lutkarskim minijaturama te strpljivosti i preciznosti koju zahtijeva ovaj predan poziv.

Ulaz je slobodan!

Vidjet ćemo radove „Sisters“ i „The Vast Landscape – Porcelain Stories“ nastale u tehnici tradicionalne lutka animacije. Prvi je nastao u suradnji s KASK Konzervatorijem – School of Arts u Gentu dok je drugi nastao u produkciji AKC Attacka! u Zagrebu.

Osim što se bavi produkcijom animiranih lutka filmova, Lea Vidaković se bavi i istraživanjem alternativnih metoda storytellinga u proširenom polju animacije. Takav pristup vidljiv je u triptihu „Sisters“, koji u split-screenu opisuje tri istodobne radnje. Njezini se filmovi, osim na festivalima, nerijetko susreću i u galerijskim institucijama i prostorima primijenjene i konceptualne umjetničke prakse. U takvim se uvjetima pričanje priče u animiranom filmu odvija na osebujan i drugačiji način, što smo u kino dvorani rijetko u mogućnosti iskusiti. Mogućnosti proširene kinematografije – expanded cinema u alternativnim prostorima pružaju promatraču drugačiju vrstu slobode viđenoga u kojoj se ona ne očituje toliko fabulom već van narativnim elementima. U tom iskustvu gledatelj je aktivni sudionik kreiranja narativa kojeg on montira svojom kretnjom i prisustvom u prostoru.


The Vast Landscape - Porcelain Stories

Lea Vidaković trenutačno u Puli piše doktorsku dizertaciju na temu fragmentiranih narativa u animiranim instalacijama pri Nanyang Technological Sveučilištu u Singapuru.

Također će u Puli voditi radionice lutka animacije za srednjoškolce i osnovnoškolce pri Pulskoj filmskoj tvornici sredinom ovog mjeseca.

The Vast Landscape - Porcelain Stories
Hrvatska, 2014., 11’
Režija, izrada lutki, animacija: Lea Vidaković
Produkcija: Draško Ivezić; AKC Attack!

Lovac na lisice i prodavačica porculana, braća naučnici, dječak, tuljan i muzička kutija. Šest likova u svojim svijetovima pretrpanim tragovima čežnje, koje razdvaja široki, pusti krajolik. Tri priče o ljubavi, kontemplaciji i (samo)destrukciji.


The Vast Landscape - Porcelain Stories

Sisters
Belgija, 2012., 8’
Režija, izrada lutki, animacija: Lea Vidaković
Produkcija: Royal Academy of Art – KASK

Animirani triptih koji oživljava atmosferu intimnih interijera starog Flamanskog slikarstva u kojima su sestre zatečene u melankoliji koja proizlazi iz brige i tuge za onom koja nedostaje.


Sisters

Filmografija:
2019. (predprodukcija) The Family Portrait, Adriatic Animation (Hrvatska) i Origin Tales (Srbija)
2014. The Vast Landscape – Porcelain Stories, AKC Attack!, Zagreb, Hrvatska
2012. Sisters, Royal Academy of Art KASK, Belgija
2010. Crossed Sild (sa Ivanom Bošnjak), HVO, Norveška
2009. Splendid Isolation, Glamorgan University, UK

Klub Pulske filmske tvornice financijski podržava Zaklada Kultura Nova.

BE MILITANT EACH IN YOUR OWN WAY - ŽENSKE POBUNE NA FILMU NA KRATKOM UTORKU

Kratki utorak koji će se održati 12. ožujka u 21h, u kinu Tuškanac u Zagrebu, pod imenom 'Be militant each in your own way', biti će posvećen filmskim prikazima društveno-političkih pokreta i pobuna žena u drugoj polovici 20. stoljeća... »više

Otvorene prijave za Four River Film Festival

Srednjoškolci, imate između 14 i 20 godina, i napravili ste film ne kasnije od siječnja 2017.? Ovo je prava prilika da pokažete svijetu svoje filmsko remek dijelo! »više

Hrvatski filmski savez partner u EU projektu YEAD

Hrvatski filmski savez već godinama uspješno surađuje s brojnim organizacijama i filmskim festivalima diljem svijeta, a posebno nas veseli najnovija suradnja na projektu Kreativne Europe pod nazivom YEAD - Young European (Cultural) Audience Development. »više

Za vrijeme proljetnih praznika svi školarci bježe u filmski odmor

Otvorene prijave za Filmsku naSTAVu u kinu Tuškanac.
Najbolji odmor ovog proljeća od škole opet je u znaku besplatnih obrazovnih programa u kinu Tuškanac - za osnovnoškolce, srednjoškolce i njihove profesore.... »više