Novosti

Facebook HFS
16.01.2019.
Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Mladen Damjanović

Na svoju je prvu Školu medijske kulture Mladen došao još 2004., kao polaznik specijalizirane radionice za montažu, pa se vraćao 2007., na polaznu radionicu za igrani film, iduće godine na polaznu radionicu za dokumentarni film, a 2009. na specijaliziranu radionicu za kameru i snimanje.

U rodnom je Slavonskom Brodu prije toga diplomirao na Fakultetu strojarstva i postao diplomirani inženjer strojarstva odnosno inženjer proizvodnog strojarstva, pa dvije godine radio kao projektant u Đuri Đakoviću, onda još dvije godine kao nastavnik informatičke grupe predmeta u Srednjoj tehničkoj školi Slavonski Brod, da bi 1997. postao tajnikom Zajednice tehničke kulture Grada Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije i počeo se baviti svime što taj posao zahtijeva, od edukacije, pripreme dokumentacije, organizacije seminara, radionica ili izložbi, do suradnje s neprofitnim organizacijama civilnog društva.

U okviru Zajednice tehničke kulture Slavonski Brod je 2003. godine, s kolegom Zvonimirom Krajinom, formirao Videodružinu BezVizije, a tada su snimili i prvi film, Popreko preče, naokolo bliže. Godinu kasnije (kada se i uključio u radionice Škole medijske kulture) započinje suradnju s Antom Karinom i učenicima i članovima Videoskupine OŠ Vladimira Nazora, a snimaju zajedničku TV-reportažu Tko neće raditi neka šeta, s kojim su na zadarskoj, 42. reviji hrvatskog filmskog i videostvaralaštva djece osvojili treću nagradu stručnog žirija. Na 45. reviji u Čakovcu 2007. osvajaju nagradu publike za dokumentarac Tade, a 2009., na 47. reviji u Koprivnici prvu nagradu stručnog žirija za desetominutni dokumentarni film Ante. Nagrade se nižu i dalje, sve do dokumentarnog filma Ramadan s kojim osvajaju prve nagrade na 55. reviji u Sisku i na desetom Malom DokuART-u u Bjelovaru, odnosno Hitchock iz Podvinja s kojim su treći na 56. reviji u Bolu na Braču 2018. godine.

Snimaju i eko filmove o zaštićenim prirodnim vrijednostima s područja Županije te su s Gradskom knjižnicom pokrenuli Reviju amaterskog filma Slavonije i Baranje, koja je održana u dva navrata, sa sudionicima iz FKK Đakovo, SKIGA Gunja, VK Mursa iz Osijeka, FVK Zlatna dolina iz Pleternice, Kinokluba Sikirevci (na čelu s Jurom Ačkarom, s kojim se surađivalo još 1997., pri organizaciji 36. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece) i s Video družinom Gimnazije Matije Mesića iz Slavonskog Broda. Od 2017. (poslije Mladenova sudjelovanja na radionici za animirani film na ŠMK) se bave i animacijom, u čemu im stručno pomažu članovi Videokluba Mursa iz Osijeka i VANIMA-e Varaždin.

Kad i koliko stigne Mladen voli odigrati partiju tenisa ili malog nogometa, a i potrčati malo po prirodi. Sklon je timskom radu, često volontiranju, bavi se i 3d modeliranjem, fotografijom, snimanjem i montažom videa, a jedan je od autora monografije o dvadeset godina tehničke kulture u Brodsko-posavskoj županiji koja je objavljena 2013. Godinama je urednik publikacija o tehničkoj kulturi na webu. Aktivan je sudionik niza sadržaja u okviru Ljeta u Brodu, bavi se robotikom, član je gradskih i županijskih povjerenstava za provedbu raznih natjecanja iz oblasti tehničke kulture, od informatike do astronomije te jedan od pokretača i realizatora Dana tehničke  kulture u Slavonskom Brodu.

Koncem prošle godine primio je Povelju povodom 50 godina djelovanja Hrvatskog saveza pedagoga tehničke kulture, za dugogodišnji izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture i tehničkog stvaralaštva, na koju je posebno ponosan.

I uporno se vraća na ŠMK, jer uvijek ima još nešto zgodno i dobro što valja naučiti, od postprodukcije zvuka do animacije. Pa ćemo se družiti i dalje.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Hrvatska kino-premijera japanskog velikana u kinu Tuškanac

Portreti: Japanski klasični film Kenjija Mizoguchija
Kino Tuškanac, 16. siječnja – 22. siječnja 2019.
»više

Školarci koriste razne kreativne smicalice samo da upadnu na željenu radionicu: Filmska naSTAVa u tijeku

Školarci su željni znanja te i svoje slobodno vrijeme odlučuju kvalitetno provesti sudjelujući na obrazovnim radionicama što potvrđuje činjenica da se na svaki ciklus u kinu Tuškanac prijavi više od 200 školaraca... »više

7. FIFES

Smijeha k'o pljeve!

Sve tamo od 15. studenoga 2018., pa do ovoga četvrtka, 10. siječnja 2019., traju prijave za sedmi po redu Filmski festival smijeha FIFES. Prijave su moguće ispunjavanjem web forme na službenoj stranici, ali i slanjem prijavnica putem e-maila pa čak i običnom poštom... »više

BLANK ORGANIZIRA FILMSKU RADIONICU ZA GRAĐANSTVO

Blank_filmski inkubator iz Zagreba organizira filmsku radionicu za građanstvo s početkom 17.1.2019... »više