Novosti

Facebook HFS
09.01.2019.
7. FIFES
Smijeha k'o pljeve!

Sve tamo od 15. studenoga 2018., pa do ovoga četvrtka, 10. siječnja 2019., traju prijave za sedmi po redu Filmski festival smijeha FIFES. Prijave su moguće ispunjavanjem web forme na službenoj stranici, ali i slanjem prijavnica putem e-maila pa čak i običnom poštom. Prijave su naravno besplatne, filmovi trebaju biti u HDV ili DVD video formatu, a svi radovi jednog samostalnog autora ili udruge mogu biti poslani na zajedničkom mediju, no za svaki treba ispuniti posebnu prijavnicu. Za filmove koji nisu na hrvatskom jeziku potrebno je poslati i titlove na engleskom jeziku, odnosno tekstove dijaloga u .doc formatu za one koji su na engleskom. I još se jedino traži da filmovi budu smiješni, zabavni, humoristični, satirični…u bilo kojem obliku ili količini.

Festival se odvija u dvije starosne kategorije, kao FIFES junior i FIFES senior, a svaka od njih ima još po dvije kategorije, junior mlađi, za uzrast do dvanaest godina i junior stariji, za autore od trinaest do osamnaest godina te senior za autore iznad osamnaest godina, koji se dijele na domaće i strane.  

Prvi je FIFES održan 2013. godine, a odmah je imao međunarodni značaj, pa su tako u tada tri postojeće kategorije, autora ispod osamnaest, onih iznad osamnaest godina te komercijalnih, među mlađima pobijedili grupa autora iz udruženje Jafilm (Jagodinski animirani film) iz Jagodine, Republika Srbija, s filmom Zajedno, kod starijih Čehinja Aneta Kýrová Žabková, rođena 1986. godine u Pragu, s filmom In vino veritas, a u kategoriji komercijalnih filmova filmska redateljica Leona Kadijević, diplomirala na Odsjeku animacije i novih medija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te na RCA u Londonu, s jinglom sačinjenim za HRT3.

Na drugom FIFES festivalu održanom 2014. godine u kategoriji junior dodijeljene su tri nagrade stručnog žirija (prvu je dobio film Mito i korupcija FKVF Zaprešić), dok je peteročlani dječji žiri svoju nagradu dodijelio filmu Telekomplikacije FVD Mravec, Koprivnica, a  nagrada publike pripala je ponovo FKVK Zaprešić za Pucicu z črlenom kapicom. Kod seniora je pobijedio Dmitri Vološin iz Moldavije, za DJI Death Fails, a u kategoriji komercijalnih filmova Anita Nadj iz CVideo/Antiteza d.o.o. za Luka Vidović-sramežljivi mađioničar. Treći je FIFES, u organizaciji FFVAL iz Luke i Udruge Mistična bića iz Zagreba, održan 2015. godine, s preko 700 prijavljenih filmova iz 66 zemalja, u stručnom su žiriju bili Denis Bašić, Davor Gobac i Frano Ridjan, a kod mlađih juniora pobjednik je bila Durica, FVD Mravec, Koprivnica, kod starijih Reprezentacija galaksije Ivana Manđura, ŠAF Čakovec i Ruke grupe autora iz Kulturnog centra Jagodina, Srbija, dok je kod seniora najbolji domaći bio Tek tako Sanje Milardović, četvrti 2016. godine, s pobjednicima, između ostalih, Fear Rhyme učenika osnovne škole Angelo Canossi iz Italije, kod mlađih juniora odnosno Ulov FKVK Zaprešić kod starijih, a peti 2017., s članovima žirija Lukom Bulićem, Damirom Folnegovićem i Mladenom Horvatom.

Prošle je godine održan šesti FIFES, na kojem su među ostalim prikazani filmovi autora iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Italije, Južne Koreje, Kanade, Nizozemske, Njemačke, Rusije, Slovenije, Španjolske, Ujedinjenih Arapskih Emirata,  Ukrajine, USA, i Velike Britanije. Članovi stručnog žirija Damir Folnegović Blaž, Noureddine Sayeh Nouri i dr. sc. Boško Picula te učenici Osnovne škole Luka, kao članovi dječjeg žirija, najboljim su proglasili filmove Proxima b grupe autora iz Koprivnice, Morsku priču Videodružine BezVizije iz Slavonskog Broda, Što malci znaju OŠ Beletinec, Štef i Lojzek na baterije FFVAL-a, Podnevnik grupe Media talenti iz Zagreba, Riba ribi grize rep Medijske družine OŠ Dubovac iz Karlovca, Dekadencija Kinokluba Zagreb te Choice iz Rusije.     
   
Sedmi FIFES festival održava se 12. travnja 2019. u Kinu Tuškanac u Zagrebu, s početkom kategorije junior u 11, odnosno kategorije senior u 19 sati.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

BLANK ORGANIZIRA FILMSKU RADIONICU ZA GRAĐANSTVO

Blank_filmski inkubator iz Zagreba organizira filmsku radionicu za građanstvo s početkom 17.1.2019... »više

Ciklus filmova: Punk molitva

U 2019. godinu Kinoklub Zagreb uvodi vas novim ciklusom filmova naslovljenom Punk molitva. Projekcije će se održavati subotom u 20 h.
»više

Školarci ne mogu dočekati da počne naSTAVa!

Školarci su željni znanja te i svoje slobodno vrijeme odlučuju kvalitetno provesti sudjelujući na obrazovnim radionicama. Zimski praznici tako će i početkom idućeg tjedna biti u znaku čak tri besplatne filmske obrazovne radionice u kinu Tuškanac. »više

Velika retrospektiva Woodyja Allena u kinu Tuškanac

Portreti: Duhoviti univerzum Woodyja Allena
Kino Tuškanac, 07. siječnja – 15. siječnja 2019. »više