Novosti

Facebook HFS
04.01.2019.
Školarci ne mogu dočekati da počne naSTAVa!
Školarci su željni znanja te i svoje slobodno vrijeme odlučuju kvalitetno provesti sudjelujući na obrazovnim radionicama. Zimski praznici tako će i početkom idućeg tjedna biti u znaku čak tri besplatne filmske obrazovne radionice u kinu Tuškanac.

Program se održava od 7. – 11. siječnja 2019. godine, a sastoji se od radionice animiranog i radionice igranog filma, te Filmske naSTAVe@kino Tuškanac za srednjoškolce i profesore. Riječ je o programu koji ne samo da obrazuje nego i odgaja nove generacije konzumenata filmske, a time i svih ostalih umjetnosti te buduće aktivne sudionike javne kulturne ponude grada Zagreba i središnje Hrvatske.

Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa učenici i studenti će na velikom platnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima. Nakon projekcije filmova slijedi detaljna analiza filma uz stručno vodstvo voditeljica profesorice hrvatskog jezika i filmske umjetnosti Ane Đordić i diplomirane montažerke Jelene Modrić. Filmska naSTAVa namijenjena je 7. i 8. razredu osnovne škole te srednjoškolcima i srednjoškolskim profesorima a odvija se u dvorani kina Tuškanac svaki dan od 10 do 14 sati.

Da su ovakvi programi više nego uspješni i korisni svim polaznicima potvrđuje činjenica da se na svaki ciklus naSTAVe@kino Tuškanac prijavi više od 200 školaraca, dok se neki od njih vraćaju i utvrđuju gradivo i u više ciklusa.

Radionice animiranog filma i igranog filma su zamišljene kao splet teorijskog i praktičnog rada s mnoštvom filmskih primjera i rada na terenu. U takvoj atmosferi djeca i mladi najbolje savladavaju medijsku pismenost. Radionica animiranog filma namijenjena je nižim razredima osnovne škole, a odvija se svaki dan od 10 do 14h, dok je radionica igranog filma namijenjena višim razredima osnovne škole, a odvija se svaki dan od 14 do 18 sati.

Cilj radionica je napraviti kvalitetno filmsko druženje u kinu Tuškanac te djeci i mladima ponuditi kreativno strukturirano slobodno vrijeme kojima ćemo ih potaknuti na filmsko stvaralaštvo i razumijevanje procesa stvaranja kao i mogućeg utjecaja kulture i umjetnosti na društvo u cjelini.

Rezultate radionica – animirane i igrane filmove u lipnju 2019. imat će prilike pogledati i prijatelji i  obitelji polaznika te na taj način i sami dobiti uvid u filmski svijet. Radionice također pružaju priliku mladim ljudima da se umjetnički izraze, usmjere, te kvalitetno provedu svoje slobodno vrijeme.

Svi navedeni programi međusobno su isprepleteni, a surađuju i s drugim obrazovnim programima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kako bi pružili što kvalitetnije obrazovne teorije i prakse dio voditelja radionica su i članovi klubova unutar Hrvatskog Filmskog Saveza.

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Hrvatska zajednica tehničke kulture i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Ono što najviše veseli jest činjenica da toliko mladih ljudi i dalje prepoznaje važnost filmske kulture i umjetnosti i svakodnevno aktivno sudjeluje na programima obrazovnih filmskih radionica. Veselimo se njihovim budućim animiranim i igranim filmovima kao i kvalitetnim filmskim kritikama.

Družimo se na praznicima u kinu Tuškanac od 7. do 11. siječnja!

Velika retrospektiva Woodyja Allena u kinu Tuškanac

Portreti: Duhoviti univerzum Woodyja Allena
Kino Tuškanac, 07. siječnja – 15. siječnja 2019. »više

Prijavite animirane filmove na deseto izdanje VAFI & RAFI Festivala!

10. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin/Rijeka bit će održan od 27. svibnja do 2. lipnja 2019. godine – prva tri dana u Rijeci, a zatim od četvrtka do nedjelje u Varaždinu i to u suradnji s Kanadom kao zemljom partnerom... »više

Kinoklub Zagreb

Strateški plan

Na sjednici Skupštine Kinokluba Zagreb, održanoj 19. prosinca 2018. godine, između ostaloga je usvojen Strateški plan KKZ za četverogodišnje razdoblje od 2019. do 2022. Tako je cijela godina, posvećena devedesetoj obljetnici postojanja i uspješnog djelovanja... »više

Večeri animacije u kinu Tuškanac

Animirani glazbeni spotovi

Posljednja u nizu ovogodišnjih Večeri animacije u kinu Tuškanac održana je u srijedu, 19. prosinca, u maloj dvorani, a po riječima organizatorice i dosadašnje predsjednice ASIFA-e Hrvatske Maše Udovičić, od iduće godine projekcije Večeri animacije sele u veliku dvoranu... »više