Novosti

Facebook HFS
24.10.2018.
KRATKI UTORAK - HERZOG I DZIWORSKI O MUŠKARCIMA NA SKIJAMA

Novi Kratki utorak, koji će se održati 30. listopada u 21h u kinu Tuškanac u Zagrebu posvećen je remek djelima poetskog dokumentarizma s temom zimskih sportova. Kao najavu nadolazeće zime gledat ćemo dobro poznati klasik jednog od najvećih redatelja svih vremena Wernera Herzoga 'Velika ekstaza drvoresca Steinera', o dvostrukom svjetskom prvaku u skijaškim letovima, Švicarcu Walteru Steineru, najvećim dijelom sniman u meki slovenskog skakanja - na Planici, ali i dva filma u nas nažalost nepoznatog poljskog majstora Bogdana Dziworskog -  nadrealni masterpis 'Skijaške scene s Franzom Klammerom' u kojem autor dekonstruira zvjezdanu posturu u to vrijeme najvećeg austrijskog, ne samo skijaša nego sportaša, popularnog Kaiser Franza, kao i 'Nordijsku kombinaciju' - poetsku minijaturu o borbi muškaraca na skijama sa surovom prirodom.


Velika ekstaza drvoresca Steinera

'Velika ekstaza drvoresca Steinera' tipična je herzogovska priča o fanatičnom pojedincu koji pokušava postići gotovo nemoguć i pomalo suicidalan cilj, motiv s kojim se autor bavio dobrim dijelom svoje bogate karijere. U ovom slučaju to je najdulji let na skijama na svijetu, što je u to vrijeme iznosilo oko 170 metara. Protagonist je Walter Steiner, drvorezac iz sela Wildhaus u istočnoj Švicarskoj, sredinom 70-tih najveći svjetski letač, zbog čega je i dobio nadimak 'Der Vogelmensch' ili 'čovjek-ptica'. Herzog ga prati na natjecanju Svjetskog kupa u letovima na Planici 1974., na kojem Steiner ruši svjetski rekord, ali i zamalo pogiba. Naravno, Herzoga najviše zanima psihološka strana priče i ljudska motivacija za bavljenje ovim suludim i prekrasnim sportom. 'Velika ekstaza drvoresca Steinera' prvi je film u kojem se Herzog pojavljuje ispred kamere (to su mu naredili iz televizije SDR koja ga je financirala) i jedan od prvih za koji su muziku radili stalni kasniji autorovi suradnici, bend Popol Vuh.


Velika ekstaza drvoresca Steinera


Velika ekstaza drvoresca Steinera

Bogdan Dziworski u svijetu filma najpoznatiji je kao snimatelj koji je radio na filmovima nekoliko poljskih redateljskih velikana kao što su Pawel Pawlikowski i Grzegorz Krolikiewicz. No, osim toga Dziworski je i režirao dvadesetak vlastitih kratkih filmova, u kojima se opsesivno bavio gotovo isključivo dvjema temama - zimskim sportovima i cirkusom. S obzirom na njegov redateljski stil koji preferira vizualnu komponentu filma (logično za čovjeka koji je originalno snimatelj), blagu sklonost k nadrealnom i želju da priča priče bez upotrebe dijaloga, intervjua ili voiceovera, nije čudo da je imao sklonosti upravo ka spomenutim, često vizualno spektakularnim ljudskim djelatnostima.     


Skijaške scene s Franzom Klammerom

Na ovom Kratkom utorku gledat ćemo dva njegova filma. 'Skijaške scene s Franzom Klammerom' gotovo su eksperimentalno djelo u kojem Dziworski snima Kaiser Franza dok radi ono što najbolje radi - skija, ali tako da mu doslovno sjedi na ramenima s kamerom. Osim toga baca ga u bazen vode (sa skijama na nogama), i poigrava se s Klammerovom ulogom jednog od prvih skijaških playboya, dovodeći ga u Bečku operu, fensi restoran i u društvo mlade obožavateljice. Za to vrijeme na Klammerovom licu gotovo da se može pročitati čuđenje s obzirom na situacije u kojima se našao i pitanje da li je bio svjestan u što se upušta kad je pristao biti dijelom ovog filma. Dziworski je 'Skijaške scene...' napravio bez scenarija i to u suradnji sa slavnim animatorom (dobitnik Oscara za 'Tango' 1982.) i redateljem glazbenih videospotova Zbigniewom Rybczyńskim.


Skijaške scene s Franzom Klammerom


Skijaške scene s Franzom Klammerom

'Nordijska kombinacija' jednostavnija je poetska minijatura u kojoj se prati jedno natjecanje u toj disciplini koja spaja skijaške skokove i skijaško trčanje. Kao i u većini Dziworskijevih filmova o zimskim sportovima radi se o studiji pokreta, tijela, natjecanja i izvedbe.


Nordijska kombinacija

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza. Filmove puštamo s digitalnih i filmskih kopija (vidi raspored), imaju engleske titlove, ili su bez dijaloga, a ulaz na projekciju je 10 kn.

Raspored programa (76 min):
Nordijska kombinacija (Dwobój klasyczny), Bogdan Dziworski, 1978., 11 min, HD file
Skijaške scene s Franzom Klammerom (Sceny narciarskie z Franzem Klammerem), Bogdan Dziworski, Gerald Kargl, Zbigniew Rybczyński, 1981., 20 min, HD file
Velika ekstaza drvoresca Steinera (Die große Ekstase des Bildschnitzers Steiner), Werner Herzog, 1974., 45 min, 16mm

240 SEKUNDI HRVATSKOG FILMA
REVIJA FILMA KRATKE FORME HRVATSKE

(dvije konkurencije do 60 sek. i do 240 sek.)
Zadovoljstvo nam je najaviti natjecanje filmova kratke forme (do 4 minute), koje će se održati u Zagrebu, petak, 30. Studenog 2018... »više

One Take Film Festival

Nevidljiva ruka

Od 19. do 21. listopada održan je u kinu Europa u Zagrebu deveti Međunarodni festival filmova snimljenih u jednom kadru/One Take Film Festival koji je započeo prikazivanjem pet kratkih filmova... »više

KINO ZA SVE: Senzorne projekcije za djecu s teškoćama u razvoju

Pod motom kino za sve i dostupno svima na senzornim projekcijama djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova… »više