Novosti

Facebook HFS
22.10.2018.
Dubrovnik Film Festival
Od Buže do Luže

I voditeljice svečanosti otvaranja, koja je u Luži, odnosno u kinu Sloboda održana u četvrtak, 18. listopada, bile su u znaku vedrine i raznolikosti DUFF-a: jedna u crnoj haljini posutoj šarenim prikazima ptica, poput kakve vile iz dječjih bajki, druga u crnim hlačama, bijeloj bluzi i s crvenom leptir mašnom, baš kao da je lik iz mjuzikla. Pa onda plesne točke, šašave i razigrane Pipi duge čarape i zatim žestoki momak okružen curama u blještavim, a kratkim haljinicama!

Prijatelji, gosti i sudionici sedmog Dubrovnik Film Festivala pristigli su s raznih strana, avionima, autima, rent-a-carom, u iznajmljenim autobusima koje su dijelile pojedine skupine ili u redovitim, od kojih su neki, srećom rijetki, doživjeli i skoro pa vatreno krštenje na putu, ali sve se sretno završilo te su, nakon što su im uručeni ključevi od Groda igre mogle započeti.

Među više od tristo prijavljenih filmova našli su se po prvi put i predstavnici Albanije, Crne Gore i Makedonije i uspjeli se svojom kvalitetom uvrstiti među odabrane koji će biti prikazani na šest službenih projekcija, od četvrtka do subote.

Ukupno je prijavljeno 75 animiranih filmova u kategoriji do petnaest godina i još trideset u kategoriji od šesnaest do dvadeset, koji su došli iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Egipta, Francuske, Grčke, Italije, Izraela, Portugala, Slovenije, Španjolske te iz Hrvatske, a uz četiri koprodukcije s talijanskom OTTOmani tu su još radovi iz ALU Zagreb, Filmsko-kreativnog studija VANIMA, FKVK Zaprešić, Foto-kino kluba Ivanovec, Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec, Kinokluba Karlovac, OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog iz Koprivnice, OŠ Blage Zadre, Vukovar, Osnovne škole Rudeš, NS Dubrava-Škole crtanog filma Dubrava, NS Dubrava i HNK u Šibeniku, Srednje škole Duga Resa, ŠAF-a Čakovec, Škole filma Šipan, ŠUDIGO Zabok, Udruge Bacači Sjenki te samostalnih autora Marka Bortasa, Eve Magdić Govedarica odnosno Mihaela Leonea.

Među igranim je filmovima 48 u kategoriji autora do petnaest godina i jednako toliko u kategoriji od šesnaest do dvadeset, s predstavnicima iz Bosne i Hercegovine, Grčke, Italije i Španjolske, a iz Hrvatske su prijavljeni radovi skupina Almodovarci, Blank_filmski inkubator, CEFGI, Dana informatike. OŠ Vidikovac, Pula, Ffvala, Filmske skupine KLAPA, Filmske skupine Paola Di Rosa, FKVK Zaprešić, Kinokluba Karlovac, Kinokluba Karlovac i Relativity School, Kino kluba Sisak, Koooosss-a, Osnovne škole Odra, OŠ Bartola Kašića, OŠ Gornji Mihaljevec, OŠ Petra Kanavelića Korčula, OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, OŠ Zadarski otoci-FD Barakude, Meka-OŠ Svetvinčenat, Multimedijske družine OŠ Dragojle Jarnević, Muškog  učeničkog doma Dubrovnik, NS Dubrava, NS Dubrava-HNK u Šibeniku, Postira Seaside Film Festivala, Srednje škole Duga Resa, Škole filma Šipan, Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, ŠUDIGO, Udruge Bacači Sjenki i Udruge Luža  te samostalnih autora Davida Goše, Eve Magdić Govedarica, Nikole Kostreševića, Noaha Maričaka, Patrika Jarnjaka i Tine Ercegović.

Prvi avioni polijeću poslije šest ujutro, ulice, restorani i hoteli (i, dakako, plaže) su puni turista, šeće se po zidinama, muzejima i galerijama, turistički Dubrovnik još nije završio sezonu, a mladi su se filmski autori i njihovi voditelji baš lijepo uklopili u sve to i daju svoj obol sadržajima i ljepoti grada.   

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

PANORAMA: SUVREMENI KOREJSKI FILM

Kino Tuškanac, 22. listopada – 26. listopada 2018.
U sklopu programa Panorama: Suvremeni korejski film kino Tuškanac donosi žanrovski bogat program od osam suvremenih ostvarenja korejske kinematografije... »više

FOKUS: KULTURNA OPOZICIJA U SOCIJALIZMU

Kino Tuškanac, 19. listopada – 21. listopada 2018.
U sklopu Mjeseca kulturne opozicije bit će predstavljeni najvažniji rezultati trogodišnjeg rada EU projekta "COURAGE-Kulturna opozicija: razumijevanje kulturne baštine neslaganja u bivšim socijalističkim državama"... »više

FOKUS: UKRAJINSKI POETSKI FILM

Kino Tuškanac, 15. listopada – 18. listopada 2018.
U sklopu programa Fokus: Ukrajinski poetski film, kino Tuškanac donosi presjek sedam najznačajnijih ostvarenja ukrajinske kinematografije 1960-ih i 1970-ih... »više

Dubrovnik Film Festival

Sedmi po redu

Selekcijska je komisija radila u sastavu Nikola Baće, mladi glumac rođen 1991. u Dubrovniku, diplomirao 2015. na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, u klasi Bobe Jelčića, od kada je i u ansamblu kazališta Gavella, s već dvadesetak ostvarenih kazališnih i filmskih uloga... »više