Novosti

Facebook HFS
25.07.2018.
Premijerna projekcija filma Luke Klapana
Sakreštan

U katoličkoj crkvi se sakristanom (prema srednjovjekovnom latinskom sacristanus) naziva poslužitelj u sakristiji, odnosno osoba koja se brine za crkvu, crkveno ruho i posuđe te pomaže svećeniku, a najčešće je i zvonar. Film Sakreštan slikara i redatelja (scenarista, snimatelja i montažera) Luke Klapana govori o tradicionalnim običajima vezanim za zvonjenje u idiličnom dalmatinskom gradiću Novigradu kod Zadra, pod drevnom forticom, na mjestu nekadašnje liburnske gradine pa rimske utvrde, koji polako gubi stanovnike (tek ih je petstotinjak, a prije petsto godina bilo ih je dvostruko više) pa onda naravno i vjernike koji dolaze u crkvu Gospe od sedam žalosti, a bavi se likom i djelom dugogodišnjeg, sa već skoro pola stoljeća staža, novigradskog sakreštana, svećenikovog pomoćnika i zvonara, danas već  sedamdesetogodišnjeg Stipe Ćorića. Autor se u dokumentarcu zapravo bavi malim i slabo vidljivim čovjekom kao posljednjim svjedokom običaja prostora u kojem živi. Vidimo tako da se Stipe bavi i ribarenjem i popravcima motora svoje brodice i gradnjom suhozida, a ljetne žege blaži gutljajem crnog, domaćeg vina, ali nekako ga svi pamte i prepoznaju kao sakreštana. I znaju da je već u solidnim godinama, no nekako ne bi voljeli da sve preuzme struja, već bi da njihov Stipe ručno zvoni i dalje, kako je uvik bilo.

Likovnjak u autoru nije mogao ne zabilježiti i brojne lirske trenutke, odbljesak sunca na moru, let i kliktanje galebova, sjenu oblaka koja se navlači iznad mjesta, ruzinave lance i mokre konopce, sve ono što čini život lijepim i bogatim.

Film je nastao u produkciji FFVAL-a iz Luke, gdje je Klapan dugo živio i vrijedno učio i snimao, a rađen je čak dvije protekle godine. Pokrovitelj je bila općina Novigrad koja je podržala razvoj projekta i pomogla pri nastanku filma te organizirala projekciju održanu 18. srpnja, u sklopu manifestacije Novigradsko kulturno lito, a stručnu je pomoć i suradnju pri nastanku filma osigurao voditelj Etnološke zbirke Novigrad i vrsni poznavatelj bogate tradicijske baštine koja je prisutna na ovom prostoru Jadran Anzulović.  

Žitelji Novigrada polusatnu su projekciju, održanu na škalinan u središtu mjesta,   koju su popratili prigodnim programom, uz poeziju dvoje domaćih pjesnika i riječi svećenika don Pavla Kere koji je dodatno objasnio pojam iz naslova filma, pogledali u blaženoj tišini, poslije čega su živo komentirali i prisjećali se vlastitih uspomena na bivše sakreštane i zgode iz Stipina života.

Uskoro će Sakreštan biti prikazan i na međunarodnom festivalu etnološkog televizijskog filma FESETEF koji se održava u Kučevu u Srbiji, u sklopu manifestacije Homoljski motivi. A Luki Klapanu su Novigrađani obećali obnoviti dio opreme i nabaviti mikrofon Rode NTG-3, kako bi lakše i kvalitetnije nastavio snimati svoje filmove o rodnomu kraju (neki su projekti već u najavi pa i u realizaciji).

Jedan od sve rjeđih pravih filmskih amatera u nas, Luka Klapan se i najnovijim ostvarenjem dokazao kao vrstan autor, koji osjećaj za kadar i estetiku filma uspješno spaja s vrijednim temama i ljudima čije sudbine valja zabilježiti, pa je većim dijelom svog dosadašnjeg opusa i sam postao neka vrsta sakreštana, upozoravajući na potrebu čuvanja tradicija i načina života koji polagano nestaje. Zahvaljujući njemu, ostat će bar zabilježen na filmskom zapisu.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

NAGRADA „VEDRAN ŠAMANOVIĆ“ BEZINOVIĆU, STOLICI I KRATKOM IZLETU

Igor Bezinović i Ante Zlatko Stolica dobitnici su ovogodišnje Nagrade “Vedran Šamanović” za scenarističku adaptaciju romana Kratki izlet Antuna Šoljana u istoimenom igranom filmu i prošlogodišnjem dobitniku Velike Zlatne Arene... »više

Uskoro počinje vruće ljeto s filmskom ekipom u Kraljevici!

10 mladih polaznika potegnulo je čak iz Amerike kako bi sudjelovali na ovogodišnjoj filmskoj radionici za djecu i mladež u Kraljevici. »više

Giffoni Experience – talijanska ekspedicija mladih hrvatskih filmaša

Od Hollywooda do Cannesa: Hrvatski filmski savez nastavlja uspješnu suradnju s jednim od najvećih međunarodnih festivala za djecu i mlade koji pruža priliku za upoznavanjem »više