Novosti

Facebook HFS
13.06.2018.
Dvije promocije knjiga Midhata Ajanovića
Film i strip i Dva muža Karoline Lotman

Profesor i pisac koji voli crtanje i film, kako samoga sebe opisuje Midhat Ajanović, rođen 1959. u Sarajevu, u siromašnoj obitelji koja je nekada bila bogata, filmski je autor, filmolog, karikaturist, književnik i publicist, diplomirani novinar koji je u Zagreb filmu učio animaciju, a 2009. doktorirao filmologiju u Götteborgu, gdje slijedom ratnih događanja živi od 1994. godine. Predaje povijest i teoriju animacije na sveučilištima u Götteborgu (do 2010.) i Trollhättanu te na Akademiji animacije u Eksjöu, a dugogodišnji je predavač i na Školi medijske kulture Dr. Ante Peterlić.

Autor je sedam kratkih animiranih filmova i više knjiga karikatura. Tekstove o animaciji, poslije Sineasta i Oslobođenja, objavljuje u švedskom Göteborg-Postenu i Hrvatskom filmskom ljetopisu te Kvadratu. U Hrvatskoj su mu objavljene filmološke knjige Animacija i realizam (Hrvatski filmski savez, 2004), Karikatura i pokret: devet ogleda o crtanom filmu (Hrvatski filmski savez, 2008), Milan Blažeković - život u crtanom filmu (Hrvatski filmski savez, 2010), Nedeljko Dragić: čovjek i linija (Hrvatski filmski savez, 2014) te najnovija, a po mnogima i najbolja, predstavljena na ovogodišnjem Animafestu, Film i strip: Eseji o autorima, estetici i kreacijama nastalim u intermedijalnom kontekstu stripa, animacije i filma (Ogranak Matice hrvatske, Bizovac, 2018.). Kroz jedanaest eseja, nastalih u razdoblju od petnaestak godina, predstavlja svoju povijest animacije, filma i stripa, od Vikinga Eggelinga, preko Dashiella Hammetta, Huga Pratta (kojeg smatra najvećim genijem stripa), Federica Fellinija, Luisa Buñuela, hrvatskog strip autora i animatora Krešimira Zimonića, pa stripa Ken Parker Giancarla Berardija i Ive Milazza, švedskog filmskog autora Roya Anderssona, „ženske crte“ u britanskoj animaciji i stripu, dokumentarnog u filmu, animaciji i stripu, njihovim vezama i autorskim svjetovima do velikana stripa Andrije Maurovića, animatora Alexandra Alexeieffa, razvoja računalne animacije i važnosti Johna Lassetera u njenom usponu, odnosno propitivanja digitalnoga razvoja i moralne krize. Svakako nezaobilazan rad za kulturološko razmatranje umjetničkih strujanja dvadesetoga i dvadeset prvoga stoljeća.

Ajanović voli reći da su oni koji su potpisani kao autori zapravo samo mediji i da na svom putu iz neke transcendentalne dimenzije u kojoj borave, ideje i priče prođu kroz njih i zabilježe se na papiru, platnu, filmskoj vrpci... te da knjiga mora biti istinita čak i kada je sve u njoj laž. Umjetnosti je imanentno da je istinita. Fanatik je forme i uvijek najprije napravi konstrukciju i sagradi kuću pa tek onda u nju ubaci namještaj i useli likove. I voli citirati Brechta, koji je rekao "Sretneš li na ulici nasmijanog čovjeka, znaj da taj još nije slušao vijesti".  

Na hrvatskom je objavio i romane Jalijaš (Hrašće, 2003), Katapult (Hrašće, 2003) te Salijevanje strave (Matica hrvatska Bizovac, 2013) i Portret nacrtan ugljenom i kišom (Matica hrvatska Bizovac, 2015), odnosno Time Lapse (Una Förlag, 2016.), a u zagrebačkoj Booksi promovirao 7. lipnja svoj prvi krimi roman Dva muža Karoline Lotman (Ibis grafika, 2017.). Priča je smještena u mirno naselje u predgrađu Göteborga, a Karolina Lotman je umjetnica koja živi u zajednici poliamori, s dva muža, Simonom i Haraldom. Jednog jutra nađena je otrovana u svom stanu, pa započinju dvije istrage, profesionalna i neformalna, susjedska.

Na promociji je sudjelovao i montažer, scenarist, producent  i redatelj Damir Čučić, čiji film Pismo ćaći, za kojeg je dobio Veliku Zlatnu Arenu, Ajanović smatra jednim od tri najbolja domaća nastala u ovom stoljeću. Uzajamno uvažavanje i prijateljstvo rezultirat će novim filmom koji je na promociji najavljen, a po motivima čak četiri Ajanova romana Čučić će ga režirati u narednim mjesecima.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

Portreti: Stogodišnjica Ingmara Bergmana

Povodom stogodišnjice rođenja Ingmara Bergmana, jednog od najvećih redatelja u povijesti svjetskog filma, kino Tuškanac u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Švedske u RH, od ponedjeljka, 11. do četvrtka, 14. lipnja prikazuje izbor od sedam filmova pod nazivom Portreti: Stogodišnjica Ingmara Bergmana... »više

Večeri animacije u kinu Tuškanac

Filmovi Pavla Štaltera

Karanac je turističko i ugostiteljsko, lijepo uređeno selo u Baranji, poznato po brojnim restoranima od kojih je onaj Bajin (vlasnik dočekuje goste s fraklićem rakije u ruci, praveći se da se mora sakrivati i bježati od žene, koja mu to kao brani) najomiljeniji, rustikalnim prenoćištima i vinskim podrumima... »više

VAFI i RAFI

Deveti plus prvi

Tradicionalnim puštanjem šarenih balona u zrak, a okruženi Varaždinskom građanskom gardom, publika i sudionici su u četvrtak, 31. svibnja svečano i veselo započeli deveto izdanje Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih VAFI u Varaždinu, a prije toga je... »više

NOVA KNJIGA

TOMISLAV GOTOVAC
Life as a Film Experiment

Tomislav Gotovac (1937-2010) jedan je od najznačajnijih hrvatskih i jugoslavenskih umjetnika druge polovice dvadesetoga stoljeća koji je obilježio filmsku, likovnu i izvođačku praksu... »više