Novosti

Facebook HFS
23.05.2018.
Deveti VAFI i prvi RAFI
U dva grada

RAFI će, po prvi put, biti održan od 28. do 30. svibnja u Rijeci, s osam službenih projekcija na kojima će biti prikazano 77 profesionalno napravljenih filmova za djecu i mlade do osamnaest godina, podijeljenih u četiri dobne kategorije, a odabrale su ih osnivačica VANIMA-e Dubravka Kalinić Lebinec i nekadašnja programska voditeljica VAFI-ja (te aktualna dogradonačelnica Varaždina) Sandra Malenica, dok se od 31. svibnja do 3. lipnja održava deveti VAFI u Varaždinu sa 111 autorskih filmova koje su odabrali članica ŠAF-a Čakovec, HDD-a i ASIFA-e Hrvatske Linda Golik Horvat i profesor likovne kulture u Koprivnici te autor više animiranih filmova Zvonimir Haramija Hans, koji će biti prikazani u šest službenih projekcija i u već tradicionalnim MINI, MIDI i MAXI kategorijama.

I na taj će se način ostvariti vrijedna suradnja Varaždina, koji je pokrovitelj Festivala, i Rijeke, koja će 2020. biti Europska prijestolnica kulture. Ovogodišnja je zemlja partner Italija.

Ukupno su prijavljena 693 animirana filma iz sedamdesetak zemalja, od čega 389 iz 59 zemalja za RAFI, a 298 iz 28 zemalja za VAFI te će biti prikazano njih 188. Osim projekcija održavaju se i besplatne radionice animiranog filma, dvije u Rijeci, na kojima će animator iz Italije Vincenzo Gionaola srednjoškolcima i studentima održati radionicu animacije na filmskoj traci te radionica stop animacije za učenike osnovnih škola koju će voditi gosti iz OTTOmani laboratorija iz Italije, odnosno tri u Varaždinu gdje će voditelji iz OTTOmani laboratorija održati drugu radionicu stop animacije, a s mladima će crtani film raditi Danilo Dabić i Ivana Popović iz Srbije, dok će Zvonimir Haramija Hans za vikenda s mladima oslikavati zid u Centru za mlade u Varaždinu. Prijave za sudjelovanje traju do 25. svibnja, a broj polaznika je ograničen. Najavljene su i izložbe animatora Božidara Trkulje i Marka Dješka u Galerijskom centru.

Na RAFI-ju će filmove ocjenjivati dječji žiri u kojem je dvanaestero djece i mladih iz Rijeke te internacionalni žiri odraslih u kojem su animator iz Italije Andrea Martignoni, direktor Animateke iz Slovenije Igor Prassel te docentica na Odsjeku za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu Ana Hušman.

Direktor Festivala Hrvoje Selec i izvršna producentica Ana Sever naglašavaju kako je primarni cilj pokazati publici da je animacija umjetnička i kreativna forma. Najavljena je i panel rasprava na temu Mediji i maloljetnici – uvijek na granici etičnog koja će biti održana 1. lipnja u palači Herzer, a gosti su Maja Flego iz Ureda pravobraniteljice za djecu RH, Gorana Banda iz Ureda UNICEF-a Hrvatske, Darijo Čerepinko, pročelnik Odjela za odnose s javnostima pri Sveučilištu Sjever te filmski kritičar i publicist Boško Picula, jedan od autora emisije Kokice koja se prikazuje na HRT-u. Rasprava bi trebala potaknuti medijske profesionalce na korektnije iznošenje informacija kad su maloljetnici u pitanju, koji moraju biti na svaki način zaštićeni.

Festival ima i odgojnu komponentu koju podupiru UNICEF Hrvatska i Ured pravobraniteljice za djecu RH, a po šesti će put Maja Flego i Gorana Banda dodijeliti Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava.

VAFI i RAFI se održavaju pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centara, Grada Varaždina, Grada Rijeke, Društva hrvatskih filmskih redatelja i Turističke zajednice Grada Varaždina, a organizatori su Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i Art-kino iz Rijeke, dok su suorganizatori POU Varaždin i kino GAJ te ASIFA Hrvatske, Hrvatski filmski savez i Koncertni ured Varaždin.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Dvanaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo

Novo iskustvo

Dvanaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo (prvih jedanaest odvijali su se pod imenom Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva) odnosno osmi Dječji filmski kamp autora i voditelja projekta novinara Duška Popovića održani su od 18. do 21. svibnja... »više

Filmski četvrtak u HDA

Grad raste

Nastavljajući s nizom projekcija iz nacionalne zbirke Hrvatskog filmskog arhiva, u okviru tradicionalnog Filmskog četvrtka u HDA, 17. svibnja su prikazana četiri igrano-dokumentarna filma od kojih je prvi bio Koraci grada redatelja Branka Majera, iz 1957. godine... »više

RADIONICA „OD SKRIPTA DO KAMERE“

Od 18. – 22.06. u Kino klubu Split (Ulica slobode 28, Dom mladih, 1.kat) održati će se radionica „Od skripta do kamere“ pod vodstvom Pilar Palomero. Na petodnevnoj radionici polaznici će učiti što sve mogu učiniti za svoj projekt u pripremnoj fazi... »više

FILMOVI TOMISLAVA GOTOVCA NA PROGRAMU SLOVENSKE KINOTEKE

Slovenska kinoteka, Ljubljana, 16. i 17. svibnja 2018.
Uz retrospektivnu izložbu Tomislava Gotovca „Kuda idemo ne pitajte“, postavljenu od 12. travnja do 10. lipnja 2018. u ljubljanskoj Mestnoj galeriji... »više