Novosti

Facebook HFS
09.05.2018.
Sedmi Dubrovnik Film Festival
Kako vrijeme leti!

Sedmi (kako vrijeme leti!) Dubrovnik Film Festival održat će se od 18. do 21. listopada, a upravo je otvoren natječaj za prijavu radova koji traje do 15. srpnja.

Organizatori (i ovoga puta su to Javna ustanova Kinematografi Dubrovnik, Udruga za promicanje medijske kulture Luža i Ljetna škola filma Šipan odnosno maleni organizacijski tim koji se sastoji od direktorice DUff-a Đive Galov, voditeljice ureda Dube Mikulić, festivalskog koordinatora Igora Miošića te tehničkog direktora Mira Bronzića) su Dubrovnik Film Festival od samoga početka pomno i dugo pripremali te ga kvalitetno razradili i organizirali. Temeljna je postavka uvijek bila da filmski festival djece i mladih iz mediteranskih zemalja (dobna granica za sudionike je 20 godina) mora omogućiti, unaprijediti i poticati njihovo filmsko stvaralaštvo te je njegov svojevrsni izlog. Tako su se proteklih šest godina, uvijek sredinom listopada, u Dubrovniku susretala i upoznavala djeca iz različitih zemalja i kulturnih sredina, često drugačijeg socijalnog statusa pa i načina života, ali uvijek spremna kroz filmski medij pokazati značajke svojih osobnosti i probleme zajednica u kojima žive, kako one ružne koje žele izmijeniti nabolje, tako i lijepe koje ih nadahnjuju i s kojima se, s pravom, mogu pohvaliti. Tako će biti i ove, sedme godine, a sigurno i ubuduće.  

Natjecateljski program je organiziran u dvije dobne skupine (do petnaest te od šesnaest do dvadeset godina) i u tri prema godinama autora odvojene kategorije, za animirani, igrani i dokumentarni film dok je otvorena kategorija zajednička za obje skupine. Sudionici su i u ovogodišnjem, sedmom u nizu DUff-u, samostalni autori te članovi klubova ili škola, s neograničenim brojem radova, čiji su jedini limiti da nisu duži od dvadeset minuta, da su snimljeni poslije 1. rujna 2016. godine i da imaju engleske titlove. Prijavljena ostvarenja čeka selekcija i odabir najboljih, koji će biti prikazani na službenim festivalskim projekcijama, a stručni žiri će podijeliti svoje nagrade za najbolje animirane, igrane i dokumentarne filmove u obje dobne skupine te jednu, zajedničku za najbolji film u otvorenoj kategoriji. Najviša je nagrada Dubrovnik Film Festivala Grand Prix. Publika dodjeljuje nagrade za najbolji animirani film po glasovima djece te za najbolji film općenito, po glasovima svih posjetitelja.

Prošle je godine, na šestom Dubrovnik Film Festivalu bilo prijavljeno šezdeset i šest animiranih filmova, iz Bosne i Hercegovine, Francuske, Grčke, Italije, Izraela, Portugala, Slovenije, Španjolske i Hrvatske (domaći su za službene projekcije odabrani predstavnici pristigli iz Čakovca, Dubrovnika, Koprivnice, Varaždina, Vrbovca, Zagreba i Zaprešića), zatim četrdeset i četiri dokumentarna, pa pedeset i sedam igranih, dok je u otvorenoj kategoriji bilo prijavljeno čak četrdeset i četiri rada, baš kao i u dokumentarnoj.  

Dubrovnik Film Festival poznat je i po mnoštvu zanimljivih i edukativnih radionica te popratnih događanja poput izrade animiranog filma na tabletu, stop animacije, kratkometražnog filma, Škole u kinu, timelapse fotografije ili dizajna zvuka, koje vode renomirani domaći i strani voditelji. A već su legendarni izlet na Lokrum ili obilazak gradskih zidina i  druge atrakcije za koje se pobrinu maštoviti organizatori.

No, ipak svi s najvećim nestrpljenjem čekaju izbor najboljih filmova i autora i proglašenje pobjednika.

Završetak sedmog DUFF-a i podjela nagrada te prikazivanje nagrađenih filmova zakazani su za nedjelju, 21. listopada u 10.00, u kinu Sloboda.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

Hajd'mo u Varaždin!

Poslije Šibenika, u kojem je od 30. kolovoza do 3. rujna 1999. održana prva Škola medijske kulture, pa Trakošćana (druga do sedma, 2000.-2005. te šesnaesta do osamnaesta, 2014.-2016. ili ukupno čak devet), Varaždinskih Toplica (četiri, osma do jedanaesta, 2006.-2009.)... »više

Panorama: Čehoslovački novi val

Kino Tuškanac u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu od 03. do 07. svibnja donosi izbor od deset antologijskih ostvarenja čehoslovačkog novog vala, stilskog pokreta koji je u iznimno oštroj konkurenciji novovalnih tendencija 1960-ih naširoko prepoznat... »više

Večeri animacije u kinu Tuškanac

Nagrađeni filmovi Annecy festivala 2017.

Večer animacije u kinu Tuškanac je u srijedu, 25. travnja bila posvećena najboljim filmovima s prošlogodišnjeg festivala animiranog filma Annecy 2017., a program je priredila ASIFA Hrvatske u suradnji s festivalom Annecy te uz podršku Hrvatskog filmskog saveza i Hrvatskog audiovizualnog centra... »više

Muzej za umjetnost i obrt 26. 4. 2018. otvara veliku izložbu posvećenu šezdesetima u Hrvatskoj

Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost središnji je izložbeni projekt Muzeja za umjetnost i obrt u 2018. godini koji će pružiti jedan od najcjelovitijih uvida u ključno razdoblje novije hrvatske povijesti... »više