Novosti

Facebook HFS
09.05.2018.
Dvadeseta Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić
Hajd'mo u Varaždin!

Poslije Šibenika, u kojem je od 30. kolovoza do 3. rujna 1999. održana prva Škola medijske kulture, pa Trakošćana (druga do sedma, 2000.-2005. te šesnaesta do osamnaesta, 2014.-2016. ili ukupno čak devet), Varaždinskih Toplica (četiri, osma do jedanaesta, 2006.-2009.), Čakovca (još četiri, dvanaesta do petnaesta, 2010.-2013.) i Krapinskih Toplica (devetnaesta, 2017. godine), ovogodišnja ŠMK Dr. Ante Peterlić po prvi se puta (a dvadeseti, jubilarni, ukupno) održava u Varaždinu. Prijave  se primaju do 15. lipnja, a sasvim je realno očekivati kako će se na okupu ponovo naći novi polaznici, kojima će to biti prvo takvo iskustvo, ali i veterani, koji za sobom imaju već nekoliko Škola (dvije polaznice čak svih devetnaest), pa uz vrsne predavače i dobre organizatore valja očekivati još jednu Školu za pamćenje!

Varaždin se već puno puta dokazao kao domaćin, bilo da su se u njemu održavale filmske revije osnovnoškolaca, bilo srednjoškolaca, pa i najstarijih filmskih amatera, a i kod nas i u svijetu je najpoznatiji kao organizator VAFI-ja, ove godine već devetog,  Internacionalnog festivala animiranog filma djece i mladih (29. svibnja do 3. lipnja), koji se od ovog proljeća širi i na Rijeku.   

U povijesti grada važnu je ulogu imala kraljica Marija Terezija koja je, u svojim nastojanjima da ojača sve izraženiju apsolutnu vlast i stvori jedinstvenu državu, htjela između ostaloga smanjiti utjecaj lokalnog plemstva, pa je 1767. godine formirala Hrvatsko kraljevsko vijeće kao neku vrstu prve moderne hrvatske vlade, a sjedište mu je bilo u Varaždinu. Grad je tako devet godina, od 1767. do 1776. bio prijestolnica  Hrvatske, pa su se u njemu ubrzano gradile brojne palače i javne zgrade. Sačuvane su dobrim dijelom do danas i daju Varaždinu obilježje slikovitoga baroknoga grada, iako je u velikom požaru 1776. skoro uništen, a sjedište vlade i moći premješteno u Zagreb.

U Dvadeseto stoljeće cijeli kraj ulazi s razvijenim društvenim i privrednom životom, ali nakon Prvog svjetskog rata dolazi do stagnacije, a poslije Drugog do modernizacije i ubrzane industrijalizacije te osnivanja prvih visokoškolskih institucija. Od 1993. je Varaždin središte Varaždinske županije, a posebno je važna 2003. godina kada je otvaranjem suvremene autoceste od mađarske granice do Zagreba (odnosno Rijeke i Splita) stvoren preduvjet za daljnje privredno jačanje i stvarno pretvaranje Varaždina u glavno središte sjeverozapadne Hrvatske.

Varaždin je danas, poslije Rovinja (17.190 eura) i Zagreba (11.240 eura) s BDP-om od 6.300 eura po glavi stanovnika treći grad u Hrvatskoj i značajno industrijsko središte, a dominiraju prehrambena industrija, građevinarstvo, tekstilna pa metalo prerađivačka i drvo prerađivačka industrija. Grad ima nešto manje od pedeset tisuća stanovnika, od čega ih je gotovo četrdeset tisuća u samom Varaždinu, a ostalo u devet gradu bliskih naselja (Črnec Biškupečki, Gornji odnosno Donji Kućan te Kućan Marof, Gojanec, Hrašćica, Jalkovec, pa najmanje, Poljana Biškupečka i Zbelava).

Smješteni na rubu Panonske nizine uz rijeku Dravu, Varaždin i Županija obuhvaćaju  sjeverozapadni dio Hrvatske, u zemljopisnom smislu pripadaju podravskom pojasu, a na 1247 km2 živi 183.730 stanovnika, po čemu je kraj jedan od najgušće naseljenih u Hrvatskoj.

Sve je to i mnogo drugoga na užitak budućim sudionicima dvadesete Škole medijske kulture Dr. Ante Peterlić, u drugoj polovici kolovoza ove godine.

I tako, kako bi rekli u opereti Grofica Marica Emmericha Kálmána, Hajd'mo u Varaždin!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

Panorama: Čehoslovački novi val

Kino Tuškanac u suradnji s Veleposlanstvom Republike Češke u Zagrebu od 03. do 07. svibnja donosi izbor od deset antologijskih ostvarenja čehoslovačkog novog vala, stilskog pokreta koji je u iznimno oštroj konkurenciji novovalnih tendencija 1960-ih naširoko prepoznat... »više

Večeri animacije u kinu Tuškanac

Nagrađeni filmovi Annecy festivala 2017.

Večer animacije u kinu Tuškanac je u srijedu, 25. travnja bila posvećena najboljim filmovima s prošlogodišnjeg festivala animiranog filma Annecy 2017., a program je priredila ASIFA Hrvatske u suradnji s festivalom Annecy te uz podršku Hrvatskog filmskog saveza i Hrvatskog audiovizualnog centra... »više

Muzej za umjetnost i obrt 26. 4. 2018. otvara veliku izložbu posvećenu šezdesetima u Hrvatskoj

Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost središnji je izložbeni projekt Muzeja za umjetnost i obrt u 2018. godini koji će pružiti jedan od najcjelovitijih uvida u ključno razdoblje novije hrvatske povijesti... »više

Panorama: Rumunjski film Ceauşescuova razdoblja

Od ponedjeljka, 23. travnja do petka, 27. travnja u kinu Tuškanac na programu je retrospektiva devet filmova nastalih za diktature Nicolae Ceauşescua, prva takva retrospektiva u RH... »više