Novosti

Facebook HFS
26.03.2018.
TRI IZDANJA HFS-A NA ZAJEDNIČKOM PREDSTAVLJANJU U RIJECI
Film izvan okvira: Kragić, Lučić, Pavičić; Art-kino Croatia, Rijeka, 27. ožujka 2018., 19.00

U okviru programa Film izvan okvira, Art-kino Croatia u Rijeci, predstavlja u utorak 27. ožujka 2018, tri posljednja izdanja HFS-a iz edicije Rakurs: Klasici hrvatskog filma jugoslavenskog razdoblja Jurice Pavičića, Neke tendencije klasičnoga filma: tri eseja Bruna Kragića i Filmski stil: teorijski pristup i stilistika hrvatskog igranog filma Krunoslava Lučića.

Osim činjenice da ih pojedinačno potpisuju pripadnici mlađe i srednje generacije hrvatskih kritičara i/ili filmologa, tri najnovija izdanja u ediciji Rakurs Hrvatskog filmskog saveza – Klasici hrvatskog filma jugoslavenskog razdoblja Jurice Pavičića, Neke tendencije klasičnoga filma: tri eseja Bruna Kragića i Filmski stil: teorijski okvir i stilistika hrvatskog igranog filma Krunoslava Lučića povezuje razmjerna ili okvirna posvećenost problematici filmskoga filma. Bruno Kragić pritom se bavi stilskim tendencijama hollywoodskoga filma,  dok Jurica Pavičić i Krunoslav Lučić oskudnoj filmološkoj literaturi o domaćem filmu prilažu studije o hrvatskom igranom filmu jugoslavenskog razdoblja.

Krunoslav Lučić pritom polazi od suvremene teorije filmskoga stila zasnovane na takozvanom funkcionalnom pristupu kako su ga formulirali i primjenjivali filmolozi Noël Caroll i David Bordwell, te na srodnom mu konfigurativnom pristupu hrvatskoga filmologa Hrvoja Turkovića. Uz analitičku razradu bitnih sastavnica i načela filmskoga stila, knjiga nudi teorijsko objašnjenje mehanizma njegova funkcioniranja na primjerima iz svjetske kinematografije, kao i konkretan opis različitih općih stilskih konfiguracija, poput klasične i modernističke, te njihovih specifičnih stilskih varijanti u hrvatskom dugometražnom igranom filmu u razdoblju između 1945. i 1991. godine. Varijante klasične i/ili podtipovi modernističke konfiguracije analiziraju se u filmovima Ante Babaje, Branka Bauera, Zvornimira Berkovića, Kreše Golika, Fadila Hadžića, Vatroslava Mimice, Zorana Tadića i Ante Peterlića.

Baveći se istim razdobljem, Jurica Pavičić usredotočuje se na desetak ključnih hrvatskih redatelja i nešto više filmova, kako bi kroz poetičke modele koje predstavljaju – od poslijeratnog socrealizma, preko klasičnog narativnog stila, raznih modernističkih grananja, pa do praške škole i novožanrovskog postmodernitičkog filma 1980-ih - ispričao i povijest hrvatskoga filma do 1990.  Izabrane filmove − Babaje, Bauera, Berkovića, Bulajića, Golika, Grlića, Mimice, Papića, Tadića i Tanhofera interpretira u širem društvenom i ideološkom kontekstu, pokazujući što su oni značili onodobnoj, a što znače današnjoj publici.

Knjiga Bruna Kragića pak prilog je dosadašnjim proučavanjima klasičnoga filma, i to onoga hollywoodskoga.  Držeći da je riječ o daleko heterogenijem fenomenu no što prevladavajući opisi podrazumijevaju, autor polazi od stajališta da se klasični stil, prolazeći kroz razne preobrazbe, sučeljavao s vlastitim pretpostavljenim suprotnostima, ulazio u dijalog s baroknim, modernističkim i eksperimentalnim temperamentima koji su ga mijenjali supostojeći unutar klasičnoga filma. Eseji u ovoj knjizi ponajviše se usredotočuju na određene retoričke i poetičke odmake od funkcionalne paradigme, u narativnim digresijama i stankama, napose u filmovima Johna Forda, u nekim fazama poetika i opusa drugih hollywoodskih redatelja koje se mogu vezati uz ideju kasnoga stila, te u glumačkim utjelovljenjima iste te ideje. 

Tri filmske knjige iz edicije Rakurs Hrvatskog filmskog saveza predstavit će filmolozi Jurica Pavičić, Krunoslav Lučić i Nikica Gilić te urednica edicije Diana Nenadić.

Uz predstavljanje knjige, Art-kino prikazuje igrani film Ritam zločina Zorana Tadića.

ZABRANJENI EKSPERIMENTI IZA ZIDA - UNDERGROUND FILM U DDR-U NA KRATKOM UTORKU

Gost novog Kratkog utorka, 27. ožujka u 21h u kinu Tuškanac u Zagrebu, biti će njemački filmolog, redatelj, novinar i kurator, dr. Claus Löser, koji će predstaviti program pod nazivom 'Zabranjeni eksperimenti iza zida... »više

Portreti: Francuski noir Jean-Pierre Melvillea

U nedjelju 25. ožujka u kinu Tuškanac započinje ciklus filmova Jean-Pierre Melvillea, redatelja koji se smatra izravnom pretečom francuskog novog vala (glumio je sporednu ulogu u jednom od manifestnih ostvarenja struje, Do posljednjeg daha Jean-Luc Godarda)... »više

Filmski četvrtak u Hrvatskom državnom arhivu

Mihovil Pansini: Antifilm

Program Filmskog četvrtka u Hrvatskom državnom arhivu, koji je 15. ožujka održan pod nazivom Mihovil Pansini: Antifilm, priredio je filmski arhivist Mladen Burić, a prezentirao njegov kolega Juraj Kukoč... »više

Dvanaesti susret Dječje javnozdravstveno filmsko stvaralaštvo

Proljeće u Zagrebu

Projekt Dječje filmsko i videostvaralaštvo u funkciji javnoga zdravstva započet je 2007. godine, prema zamisli i u organizaciji novinara Duška Popovića, kao oblik suradnje između Hrvatskog filmskog saveza i Hrvatske mreže zdravih gradova... »više