Novosti

Facebook HFS
17.01.2018.
Filmska nastava u Tuškancu
Interkulturalni dijalog

Poslije uvodnog filma Građanin Kane, kojeg su gledali i sa svojim voditeljicama Anom Đordić i Jelenom Modrić analizirali do zadnjeg detalja u ponedjeljak, polaznici zimske Filmske nastave u Tuškancu vidjeli su i Fight Club redatelja Davida Finchera iz 1999.  godine, o depresivcu kojeg još muči i nesanica, a u kojem glume Edward Norton i Brad Pitt, pa slavnu Rosemary’s Baby Romana Polanskog, film snimljen turbulentne i revolucionarne 1968., o čudotvornom rođenju vražjeg potomka, u kojem glumački briljiraju Mia Farrow i redatelj i glumac grčkog porijekla John Cassavetes te Das leben der Anderen (Život drugih) Floriana Henckela von Donnersmarcka iz 2006., o agentu istočnonjemačke tajne policije Stasi koji 1983. u Istočnom Berlinu uhodi sumnjive ljubavnike, pisca i glumicu, a na kraju se u glumicu i zaljubi no sve tragično završi.

Mr. sc. Marko Rojnić, rođen 1978. u Puli, od početka siječnja je novi voditelj filmskih programa u Hrvatskom filmskom savezu, a prije toga je diplomirao psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, magistrirao kognitivnu psihologiju na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani, studirao filmologiju na Eötvös Lorand University u Budimpešti te magistrirao iz filmskih studija na University of Kent u Canterburyju. Sada predaje na Akademiji dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i stalni je predavač na Školi medijske kulture. Polaznicima Filmske nastave je kao gostujući predavač govorio o filmskim rodovima i žanrovima igranog filma, koristeći pri tome mnoštvo ilustrativnih primjera.

Dojmovi polaznika, učenika i profesora su izrazito pozitivni i puni (za)hvale. Čule su se i zamisli o organizaciji Filmske nastave samo za učitelje i profesore, no za sada je jedino sigurno da će se iduća Filmska nastava u Tuškancu održati od 3. do 7. travnja, u vrijeme proljetnih školskih praznika. Oni učitelji i profesori koji još nisu bili na Školi medijske kulture Hrvatskog filmskog saveza pozvani su da se pridruže, a oni koji su već standardni sudionici ŠMK opet će sigurno doći i sami.

Polaznici radionice za animaciju koju su vodile Morana Bunić i Karla Skok sačinili su  film Što radi Djed Mraz kad nije Božić, dok su njihove starije kolege iz radionice za dokumentarni film, pod vodstvom Marinka Marinkića, snimili rad nazvan Park 2018.

Na završetku ovog ciklusa Filmske nastave u Tuškancu podijeljene su diplome i nagrade. Najaktivnijom polaznicom ovoga je puta proglašena Mia Laura Jurčić, učenica Gimnazije Lucijana Vranjanina iz Zagreba, buduća članica delegacije na Erasmus+ projektu Finding humanty, koji želi kroz aspekt ljudskih prava ukazati na probleme današnjeg društva, a ostvarit će se kroz snimanje četiri dokumentarna filma. Oni će se moći prikazivati na televiziji i na filmskim festivalima, objaviti na YouTube kanalu i dijeliti preko društvenih mreža te će se moći koristiti i za obrazovne svrhe u službenoj i neslužbenoj edukaciji. Projekt uključuje po četiri mlada člana i jednog mentora iz Hrvatske, Mađarske, Njemačke i Slovenija, a osnovna je tema izbjeglička kriza i njene posljedice. Filmovi će naglasiti važnost mladih u širenju ideja tolerancije,  interkulturalizma i interkulturalnog dijaloga. Mediji se prepoznaju kao alat za širenje različitih vrsta istine, a njihova produkcija, medijska kultura i medijska pismenost su osnovna metodologija projekta.  

Simpatična i neslužbena nagrada za vjernost (dobila je knjigu Povijest filma prof. dr. Ante Peterlića) dodijeljena je Luciji Bilandžić, koja je već treći put polaznica Filmske nastave u Tuškancu. Lucija je već bila i na Filmskoj radionici za djecu i mladež u Kraljevici i sudjelovala na Reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, a dolazi iz Osnovne škole Blage Zadre, naravno iz Vukovara!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

?
I thought that after two years, I knew replica handbags that Beatrice was a small gucci replica handbag in Pierre's many hermes replica handbags . I didn't expect it to be handbag replica positive result. Beatrice transformed this "night club little prince" into a happy replica handbags .

RAZGOVOR S AUTOROM: IGOR BEZINOVIĆ

U subotu 13.01.2018 od 19h – 21h u prostorijama Kino kluba Split (Ulica slobode 28, Dom mladih, 1.kat) predstaviti će se Igor Bezinović, nagrađivani redatelj mlađe generacije. Uz vlastite filmove, prikazati će i nekoliko inserata filmova... »više

Filmska nastava u kinu Tuškanac

Razred više

Čak se 175 polaznika, učenika i nastavnika, okupilo u ponedjeljak, 8. siječnja na početku ovogodišnje, šeste po redu zimske Filmske nastave u kinu Tuškanac, a najviše ih je, točno 41, pristiglo iz zagrebačke XIII. gimnazije u kojoj radi Ana Đordić... »više

Više od 200 osnovnoškolaca, srednjoškolaca i njihovih profesora zimske praznike provodi u kinu Tuškanac!

Ovogodišnji zimski praznici u kinu Tuškanac i više su nego radni za čak 204 osnovnoškolaca, srednjoškolaca i njihovih profesora koji od 8. do 12. siječnja sudjeluju u čak tri obrazovna programa... »više

AUTORSKE VEČERI: KARPO GODINA I ŽELIMIR ŽILNIK U KINO KLUBU SPLIT

Pozivamo zainteresirane građane da nam se pridruže u jedinstvenoj prilici gledanja filmova Karpa Godine i Želimira Žilnika uz prisustvo oba redatelja... »više