Novosti

Facebook HFS
03.01.2018.
Objavljen je Zapis br. 83

Na mrežnoj stranici Hrvatskog filmskog saveza objavljen je novi, 83. broj Zapisa, na čijoj naslovnici je fotografija iz kratkog igranog filma Prije mraka, ostvarenog u produkciji Udruge Blank. O nastanku tog dojmljivog disfunkcionalno-obiteljskog filma i nužnosti ogoljivanja pred publikom, u rubrici Iza kamere, u prvome licu, piše njezin autor Bojan Radanović.

Miroslav Sikavica dnevnički opisuje višegodišnje temeljito ziđanje svog međunarodno zapaženog kratkiša Zvir, a Tomislav Luetić, prisjećajući se realizacije Plana A, promišlja o buntu kao obliku građenja zajedništva.

Marijan Krivak hvata se ukoštac s bljeskavim medijskim komunikacijskim pristupom Anđela Jurkasa i njegova ljubavnog filma Fuck Off I Love You, Višnja Vukašinović proniče iza slike dvaju kratkih filmova Mate Ugrina (Mjesta u blizini i U međuvremenu), Janko Heidl zatečen je Brojanjem ujesen,redateljskim debi-debaklom glazbenog gorostasa Marka Brecelja, pronalazi populistički eksperimentalno-prošireni film na Festivalu svjetskog kazališta (Blockbuster Collectifa Mensuel) i osvrće se na Leksikon YU filma Nenada Polimca.

Hrvoje Turković precizno fiksira slikopisni angažman EXAT-ovaca Aleksandra Srneca i Vlade Kristla, s naglaskom na njihovo djelovanje unutar Zagrebačke škole crtanog filma, Slobodan Šijan piše o vazdaobnovljivoj energiji subverzivnog filma na ovdašnjim prostorima, a Diana Nenadić o stvaralaštvu Tomislava Gotovca, nesvodivom na filmografske jedinice.

Andrea Borović uz 3. Reviju studentskog filma razmišlja o poticajnome i sputavajućemu u obrazovanju u umjetnosti, a polaznici Radionice filmske kritike Kinokluba Zagreb – Jelena Franotović, Martina Lončar i Martina Jurišić – održane pod mentorstvom Višnje Vukašinović, razmatraju repertoarne (vele)filmove Možeš biti sve što hoćeš Roberta Tomića Zubera, Frantz Françoisa. Ozona, Trgovački putnik Asghara Farhadija i Nepoznata djevojka Jean-Pierrea i Luca Dardennea.

Igor Jelinović, naposljetku, pregledno predstavlja scenarističku paradigmu Junakova puta, što je i dio osobito korisnog sadržaja namijenjenog (mladima, sam svoj majstor) filmotvorcima, odnedavno posve besplatno dostupnog na novopokrenutoj mrežnoj stranici http://edu.blankzg.hr/, edukacijskom portalu Udruge Blank.

Novi ciklus filmova 'Sword and Sorcery'

U Kinoklubu Zagreb četvrtkom u siječnju prikazuje se novi Ciklus filmova: 'Sword & Sorcery'. Filmovi se prikazuju u kinodvorani na adresi Trg žrtava fašizma 14. Početak projekcije je u 21 sat, a ulaz je slobodan... »više

Radionica Video kluba Mursa

Zajedno

Oduvijek se voditelji brojnih aktivnosti, uključujući prigodne radionice, u kino i video klubovima susreću s nestrpljivim iščekivanjima polaznika da što prije vide rezultate svoga rada i podijele ih s drugim gledateljima. Ne treba previše imaginacije da se zamisli čežnja onih... »više

DOČEK NOVE GODINE: Kino Tuškanac
Nedjelja 31. 12. 2017./ ponedjeljak 1. 1. 2018.

SILVESTROVO KAO NA FILMU

Prošlih smo pet godina dočekali Novu u kinu Tuškanac s odličnim filmovima, glazbom, dobrom hranom i pjenušcem, pa vas i pri kraju ove aktualne godine pozivamo na staro mjesto... »više

Kino Tuškanac, subota, 23. prosinca u 11 h

Subotnja matineja za male i velike

Medvjedić Paddington 2 (Paddington 2, Velika Britanija / Francuska, 2017.); r: Paul King; sc: Michael Bond, Jon Croker; animacija: Erik Wilson
igrano animirani, komedija, boja, DCP, 103 min, sinkronizirano »više