Novosti

Facebook HFS
10.11.2017.
Izložba lutaka i scenografije iz animiranog filma
Posljednji izazov

U Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu otvorena je u četvrtak, 9. studenoga fantastična izložba lutaka i scenografije Posljednji izazov, naslovljena prema istoimenom animiranom filmu autora Božidara Trkulje. Izložbu su organizirali članovi Udruge bivših učenika ŠPUD-a u suradnji sa Školom, Organizmom i Zagreb filmom.

Božidar Trkulja rođen je 1975. godine, završio je Školu za tekstil, kožu i dizajn, a studirao je i teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Od 1997. se bavi  novinarstvom, bio je urednik te filmski kritičar ali i kritičar stripa, odnosno kolumnist u Vjesniku, a radove objavljivao i u Forumu, Lideru, Zapisu i drugdje te radio priloge za HRT, u emisijama Animatik i Posebni dodaci. Kao novinar, urednik i kolumnist posebno se bavi animiranim filmom o kojem je objavio niz tekstova, prikaza i filmskih kritika, a u zadnjih se pet godina animiranim filmom bavi i autorski. Član je Društva hrvatskih filmskih kritičara. Sudjelovao je u radu žirija na Festivalu igranog filma u Puli, pa na Kratkofil plus, Supertoon te bio član žirija 48. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva u Varaždinu. Bio je i član selekcijskih komisija Animafesta, Dana hrvatskoga filma i VAFI-ja. Autor je nagrađivanog lutkarskog stop-animacijskog filma Priča s početka vremena iz 2012. te idejni autor i scenarist stripa Akademija čuda objavljenog u Modroj lasti odnosno autor izložbi Od stripa do animiranog filma i Lutka u hrvatskom animiranom filmu. Piše i glazbene kritike za razne tjednike i mjesečnike, sudjelovao je na više likovnih kolonija te održao nekoliko zapaženih izložbi. Autor je više stotina umjetničkih djela nastalih u posljednjih desetak godina. Stigne se još i aktivno baviti glazbom u glazbenoj skupini Kazamorti. Adrenalin s bradicom!


Photo by Dalibor Jakus

Piše scenarije za stripove i animirane filmove, a Posljednji izazov mu je drugi autorski  film. To je priča o pet akcijskih junaka, bilo iz mitologije, stripa ili filma, pa o tri poticajna patuljka, primamljivoj nagradi (Svetom gralu?), pohlepi, taštini i žudnji u natjecanju do samoga kraja. Stop-animacijski lutkarski film nastao je u produkciji Zagreb filma, a premijerno je prikazan lipnja ove godine na Animafestu. Na petnaestak festivala na kojima je u međuvremenu sudjelovao osvojio je brojne nagrade, od Animafesta u Zagrebu, preko Supertoona u Šibeniku i Stoptricka u Mariboru do BanjalukAnima.

Zamisao je izložbe, koja nije baš uobičajena iako ne znamo zašto se i tako ne bi prezentirao rad na animiranom filmu, predstaviti jedanaest scenografija i četrdesetak lutaka, odnosno lutkarske glumce i filmsku rekvizitu, a unutar projekta za učenike ŠPUD-a bit će organizirana i predavanja te radionica na temu lutkarske animacije.

Cilj je približiti mladim umjetnicima u nastanku proces rada u lutkarskoj animaciji, mnoge značajke ove tehnike, aktualne aktere u tom području te ih senzibilizirati za praćenje i uključivanje u suvremene umjetničke procese specifičnih područja.

U autorskom timu koji je realizirao film i sudjelovao u postavi izložbe su Božidar Trkulja, Nenad Laktašić, Antonija Veljačić, Antonia Begušić, Ivana Bošnjak, Thomas Johnson, Dina Karadžić, Tihana Ostreš, Lana Marić, Miljenko Vuradin, Petra Kožar, Davor Krelja, Danica Franić i Dora Radušić, organizator i provoditelj projekta je Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb, a voditelji projekta su Bernarda Cesar, Marija Juza, Filip Pintarić i Božidar Trkulja. Sam postav izložbe djelo je Božidara Trkulje i Antonije Veljačić, a asistenti postava su bili Dora Radušić, Margareta Belančić, Tara Bosnić, Paula Ivatović, Mia Kovačić, Monika Markić, Dora Merle i Lara Šimičić.
Izložba ostaje postavljena do 23. studenoga 2017., a otvorena je u radnom vremenu Izložbenog salona Izidor Kršnjavi.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

"BLINK" Jakova Labrovića najbolji Human Rights film na festivalu Slobodna zona!

Na netom završenom festivalu Slobodna zona koji se od 1. do 6. studenog 2017. godine održao u Beogradu, Novom Sadu i Nišu kratkometražni film "BLINK" redatelja Jakova Labrovića osvojio je nagradu za najbolji Human Rights film u regionalnoj konkurenciji festivala! »više

Počinje ciklus filmova Stranger Things Binge Recovery Treatment

Novu sezonu projekcija u Kinoklubu Zagreb otvaramo na napuštenoj bojišnici nostalgije i pop-culture reference porna, u univerzumu u kojem su nastale mnogima omiljene „Čudnije stvari“ braće Duffer, svijetu u kojem neka radio-postaja uvijek vrti The Cure... »više

IZDANJA HFS-A NA INTERLIBERU

Izdavačka kuća Sandorf i ove je godine ugostila nakladu Hrvatskog filmskog saveza na svojem štandu na Interliberu (paviljon broj 6), gdje se na jednom mjestu mogu razgledati i po povoljnijim sajamskim cijenama kupiti izabrani naslovi... »više

Završen Eastern Neighbours Film Festival

Tri poslastice za kraj

I poslije službenog zatvaranja ovogodišnjeg festivala u nedjelju, 4. studenoga 2017., ENFF je omogućio nizozemskim gledateljima još tri ponovljene filmske poslastice u Filmhuis Den Haag, gdje se od ponedjeljka, 5. do srijede, 8. studenoga mogu vidjeti nizozemske premijere... »više