Novosti

Facebook HFS
10.11.2017.
Izložba lutaka i scenografije iz animiranog filma
Posljednji izazov

U Izložbenom salonu Izidor Kršnjavi Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn u Zagrebu otvorena je u četvrtak, 9. studenoga fantastična izložba lutaka i scenografije Posljednji izazov, naslovljena prema istoimenom animiranom filmu autora Božidara Trkulje. Izložbu su organizirali članovi Udruge bivših učenika ŠPUD-a u suradnji sa Školom, Organizmom i Zagreb filmom.

Božidar Trkulja rođen je 1975. godine, završio je Školu za tekstil, kožu i dizajn, a studirao je i teologiju na Katoličkom bogoslovnom fakultetu. Od 1997. se bavi  novinarstvom, bio je urednik te filmski kritičar ali i kritičar stripa, odnosno kolumnist u Vjesniku, a radove objavljivao i u Forumu, Lideru, Zapisu i drugdje te radio priloge za HRT, u emisijama Animatik i Posebni dodaci. Kao novinar, urednik i kolumnist posebno se bavi animiranim filmom o kojem je objavio niz tekstova, prikaza i filmskih kritika, a u zadnjih se pet godina animiranim filmom bavi i autorski. Član je Društva hrvatskih filmskih kritičara. Sudjelovao je u radu žirija na Festivalu igranog filma u Puli, pa na Kratkofil plus, Supertoon te bio član žirija 48. revije hrvatskog filmskog stvaralaštva u Varaždinu. Bio je i član selekcijskih komisija Animafesta, Dana hrvatskoga filma i VAFI-ja. Autor je nagrađivanog lutkarskog stop-animacijskog filma Priča s početka vremena iz 2012. te idejni autor i scenarist stripa Akademija čuda objavljenog u Modroj lasti odnosno autor izložbi Od stripa do animiranog filma i Lutka u hrvatskom animiranom filmu. Piše i glazbene kritike za razne tjednike i mjesečnike, sudjelovao je na više likovnih kolonija te održao nekoliko zapaženih izložbi. Autor je više stotina umjetničkih djela nastalih u posljednjih desetak godina. Stigne se još i aktivno baviti glazbom u glazbenoj skupini Kazamorti. Adrenalin s bradicom!


Photo by Dalibor Jakus

Piše scenarije za stripove i animirane filmove, a Posljednji izazov mu je drugi autorski  film. To je priča o pet akcijskih junaka, bilo iz mitologije, stripa ili filma, pa o tri poticajna patuljka, primamljivoj nagradi (Svetom gralu?), pohlepi, taštini i žudnji u natjecanju do samoga kraja. Stop-animacijski lutkarski film nastao je u produkciji Zagreb filma, a premijerno je prikazan lipnja ove godine na Animafestu. Na petnaestak festivala na kojima je u međuvremenu sudjelovao osvojio je brojne nagrade, od Animafesta u Zagrebu, preko Supertoona u Šibeniku i Stoptricka u Mariboru do BanjalukAnima.

Zamisao je izložbe, koja nije baš uobičajena iako ne znamo zašto se i tako ne bi prezentirao rad na animiranom filmu, predstaviti jedanaest scenografija i četrdesetak lutaka, odnosno lutkarske glumce i filmsku rekvizitu, a unutar projekta za učenike ŠPUD-a bit će organizirana i predavanja te radionica na temu lutkarske animacije.

Cilj je približiti mladim umjetnicima u nastanku proces rada u lutkarskoj animaciji, mnoge značajke ove tehnike, aktualne aktere u tom području te ih senzibilizirati za praćenje i uključivanje u suvremene umjetničke procese specifičnih područja.

U autorskom timu koji je realizirao film i sudjelovao u postavi izložbe su Božidar Trkulja, Nenad Laktašić, Antonija Veljačić, Antonia Begušić, Ivana Bošnjak, Thomas Johnson, Dina Karadžić, Tihana Ostreš, Lana Marić, Miljenko Vuradin, Petra Kožar, Davor Krelja, Danica Franić i Dora Radušić, organizator i provoditelj projekta je Udruga bivših učenika ŠPUD-a Zagreb, a voditelji projekta su Bernarda Cesar, Marija Juza, Filip Pintarić i Božidar Trkulja. Sam postav izložbe djelo je Božidara Trkulje i Antonije Veljačić, a asistenti postava su bili Dora Radušić, Margareta Belančić, Tara Bosnić, Paula Ivatović, Mia Kovačić, Monika Markić, Dora Merle i Lara Šimičić.
Izložba ostaje postavljena do 23. studenoga 2017., a otvorena je u radnom vremenu Izložbenog salona Izidor Kršnjavi.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

"BLINK" Jakova Labrovića najbolji Human Rights film na festivalu Slobodna zona!

Na netom završenom festivalu Slobodna zona koji se od 1. do 6. studenog 2017. godine održao u Beogradu, Novom Sadu i Nišu kratkometražni film "BLINK" redatelja Jakova Labrovića osvojio je nagradu za najbolji Human Rights film u regionalnoj konkurenciji festivala! »više

Počinje ciklus filmova Stranger Things Binge Recovery Treatment

Novu sezonu projekcija u Kinoklubu Zagreb otvaramo na napuštenoj bojišnici nostalgije i pop-culture reference porna, u univerzumu u kojem su nastale mnogima omiljene „Čudnije stvari“ braće Duffer, svijetu u kojem neka radio-postaja uvijek vrti The Cure... »više

IZDANJA HFS-A NA INTERLIBERU

Izdavačka kuća Sandorf i ove je godine ugostila nakladu Hrvatskog filmskog saveza na svojem štandu na Interliberu (paviljon broj 6), gdje se na jednom mjestu mogu razgledati i po povoljnijim sajamskim cijenama kupiti izabrani naslovi... »više

Završen Eastern Neighbours Film Festival

Tri poslastice za kraj

I poslije službenog zatvaranja ovogodišnjeg festivala u nedjelju, 4. studenoga 2017., ENFF je omogućio nizozemskim gledateljima još tri ponovljene filmske poslastice u Filmhuis Den Haag, gdje se od ponedjeljka, 5. do srijede, 8. studenoga mogu vidjeti nizozemske premijere... »više