Novosti

Facebook HFS
23.10.2017.
Dubrovnik Film Festival
Od mašte do sna

Kad Đive kaže da najviše pamti nasmijana lica autora koji su proteklih šest godina prolazili tepihom maslinove boje na Dubrovnik Film Festivalu i da je radost ono što najviše vrijedi, treba  joj vjerovati. I na ovom festivalu ima natjecanja i nagrada, nervoznih iščekivanja, sigurno i razočarenja onih koji su se većem nadali, ali u prvom je planu igra, zabava i veselje. To se posebno osjeti na prezentaciji rezultata brojnih radionica (ove ih je godine bilo sedam, a već najavljuju još više na idućem, šestom DUff-u, za godinu dana) koja je potrajala dobih sat i pol, kao prosječan igrani film. I mladi sudionici i njihovi voditelji jednako su zaigrani i opušteni, radili su skupa pet-šest dana baš zbog zadovoljstva druženja i uzajamnog učenja, bez opterećenja nagradama i priznanjima, pa radost i osmijesi frcaju na sve strane! Sigurno su iskreni kada kažu da dolaze opet i da će se svakako jednako dobro provesti.

Ipak, DUff ima i svoju službenu i ozbiljnu stranu, pa su tako proglašeni i ovogodišnji rezultati.

U kategoriji animiranog filma za uzrast do petnaest godina stručni je žiri najboljim proglasio Mudante polarnog medvjeda grupe autora iz Associazione Avisco, Italija, „simpatičan, duhovit, kratak, domišljat, šarmantan, gotovo savršen film“, a kod starijih autora Dr. Sveznalica Lucije Majnarić i Marije Nikolić iz FKVK Zaprešić, „koji koristi nove tehnologije u animaciji da bi na kritičan način prenio bitnu političku poruku“.

Najbolji je dokumentarni film u mlađoj kategoriji Nakon 15 Ivone Jakovljev, MG OŠ dr. Ivana Novaka, Macinec, „socijalno osviješten, s angažiranom porukom, koji ima nešto važno za reći i to čini na veoma šarmantan način“, a u starijoj Spavači izgubljene svakodnevice Larise Šmitran, ALU Zagreb, „koji se bavi društveno ranjivim skupinama na pametan, a izrazito filmski način: kadriranjem, zvukom i odabirom protagonista“.

Najboljim igranim filmom autora do petnaest godina proglašen je Otkačeni otok grupe autora iz Škole filma Šipan, „u kojem djeca odlično glume, scene su realne, a ipak smiješne, dok su lokacije i mediteranska atmosfera veoma uvjerljive“ te je dodijeljeno i posebno priznanje filmu Šaptač grupe autora iz JU Prva osnovna škola Srebrenik, Bosna i Hercegovina, „filmu s malim budžetom, ali velikim šarmom“. U skupini autora od šesnaest do dvadeset godina najbolja je samostalna autorica Lana Bregar iz Slovenije, s radom Bijeli kupaći kostim, „tematski izazovnim  filmom koji uspijeva izraziti unutarnji sukob mlade žene jakim filmskim sredstvima, filmom punim  emocija i sjajne atmosfere“.

U otvorenoj kategoriji u kojoj su se natjecali pripadnici obje dobne skupine, pobjedu je odnio Viktor Mršić, Recycle Bin Muviez, Hrvatska za film Orao i lisica, „za film koji je veoma poetičan i moćan, u kojem su svi elementi filmskog jezika upotrijebljeni i fino usklađeni, snažnog unutrašnjeg ritma, s veoma uvjerljivom uporabom posebne tehnike unutar fotografske slike“, dok je posebno priznanje dobio Hrvoje Bazina, Pecara film, Bosna i Hercegovina, za film Neopipljiv, „romantičan film pun boja, vica i nade, a posebno se svidjela upotreba papira u realnom settingu“.

Pobjednik je šestog Dubrovnik Film Festivala i osvajač Grand Prix-a animirani film Na ulicama Barreda grupe autora ANILUPA / EB Alegria School iz Portugala, „koji pokazuje da i djeca tog uzrasta mogu ne samo raditi u toj tehnici, nego da to mogu raditi izvrsno i s puno kreacije, lutke su napravljene s ljubavlju i pažnjom, a tema je vrlo ozbiljna ali i prikladna za sve uzraste, film odiše humanošću, zajedništvom i suosjećanjem“.

Nagradu za najbolji animirani film dubrovačka su djeca dodijelila radu Proxima b grupe autora iz OŠ Antuna Nemčića Gostovinskog, Koprivnica.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Kino Tuškanac od 23. do 29. listopada

Tjedan korejskog filma

Ovogodišnji korejski filmski ciklus donosi šest dugometražnih ostvarenja snimljenih u zadnje dvije godine, a ono što ih povezuje je rekordna gledanost u tamošnjim kinima. Program otvara spektakularni Vlak za Busan... »više

Dubrovnik Film Festival

Lica

Brojne je sudionike šestog Dubrovnik Film Festivala u atriju Luže te kina Sloboda dočekala izložba starih filmskih plakata koji su oživjeli uspomene na razne filmove snimljene u i oko Dubrovnika, još od onih dana kada se snimalo nijemo i u crno-bijeloj tehnici... »više

Natječaj za voditelja KINA TUŠKANAC

Voditelj/ica filmskih programa
- 1 izvršitelj - radni odnos uz probni rok od 6 mjeseci
– minimalno završen sveučilišni preddiplomski i diplomski studij ili integrirani sveučilišni... »više

Šesti DUff

Više od 250 filmova

Šesti Međunarodni filmski festival za djecu i mlade iz mediteranskih zemalja DUff počinje danas u 20.00 sati u kinu Visia prikazivanjem dvadesetominutnog dokumentarnog, edukativnog, a povremeno nostalgičnog te duhovitog filma Udruge Luža... »više