Novosti

Facebook HFS
20.10.2017.
Dubrovnik Film Festival
Lica

Brojne je sudionike šestog Dubrovnik Film Festivala u atriju Luže te kina Sloboda dočekala izložba starih filmskih plakata koji su oživjeli uspomene na razne filmove snimljene u i oko Dubrovnika, još od onih dana kada se snimalo nijemo i u crno-bijeloj tehnici, a grod ostaje sve do danas (nema sumnje, i ubuduće) trajnom inspiracijom filmašima iz cijelog svijeta.

U premijernom filmskom programu DUff-a, uz već u utorak i srijedu u kinu Visia  prikazane 90 godina dubrovačke gimnazije na Pločama odnosno Novelu od Stanca,  donosi u petak obiteljski film Crveni pas: početak redatelja Kriva Stendersa te u subotu francuski obiteljski film Uvijek svoja redateljice Emillie Deleuze, a u kinu Sloboda hrvatski dokumentarni film Miroslava Sikavice Glasnije od oružja, koji je u četvrtak imao i nacionalnu premijeru u Zagrebu. Konačno, u nedjelju je u kinu Visia obiteljski film Brailleovo srce francuskog redatelja Michela Boujenaha.

U petak se održava i županijski stručni skup za učitelje hrvatskog jezika, a na njemu i predavanje Boška Picule Od kina u školi do škole u kinu, odnosno radionica metodičke nastave filma koju će voditi Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i medijske kulture u XIII. gimnaziji u Zagrebu.

U večernjim će se satima održati i filmski pub kviz za sudionike šestog DUff-a, odnosno program za mentore, a za subotu (kažu i zadnji sunčani dan ovog babljeg, miholjskog ili indijanskog ljeta) je najavljen tradicionalni izlet brodom na Lokrum, koji uvijek doda notu avanture za sve.

Sudionike šestog DUff-a naravno najviše privlači sedam službenih projekcija u četvrtak, petak i subotu, na kojima će svi moći vidjeti najbolja sedamdeset i dva filma  (dvadeset i devet animiranih, devetnaest igranih, dvanaest dokumentarnih i dvanaest u otvorenoj kategoriji) odnosno nedjeljna završna priredba na kojoj će biti proglašeni pobjednici i dodijeljene nagrade, a na kraju će biti održana i završna projekcija.

Autori su iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Francuske, Grčke, Italije, Izraela, Makedonije, Portugala, Slovenije i Španjolske, odnosno iz Hrvatske, a domaći su došli iz Čakovca, Dubrovnika, Gornjeg Mihaljevca, Gunje, Ivanovca, Karlovca, Koprivnice, Korčule, Kutine, Macinca, Mečenćana, Osijeka, Samobora, Siska, Slatine, Slavonskog Broda, Strahoninca, Svetog Petra Orehovca, Šibenika, Varaždina, Vrbovca, Zaboka, Zadra, Zagreba i Zaprešića. Među svima su i neki samostalni autori te nove producentske kuće, iza kojih se također skrivaju mladi i neovisni filmaši. Mediteranska je i hrvatska autorska scena vrlo aktivna i raznolika, što svakako raduje.

U svom je uvodnom tekstu kataloga šestog Dubrovnik Film Festivala njegova direktorica Đive Galov napisala kako joj, čak više od filmova, svih ovih godina u sjećanju ostaju lica, nasmijana lica mladih autora, od kojih su neka danas već obrazi mladih akademaca, ali uvijek dolaze svježa koja će iz Dubrovnika odnijeti neke nove spoznaje o filmu, ali i brojna uspostavljena prijateljstva i lijepe uspomene. Neka to bude poticaj za nastavak uspješnog filmskog rada. I nove dolaske u Dubrovnik!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Natječaj za voditelja KINA TUŠKANAC

Voditelj/ica filmskih programa
- 1 izvršitelj - radni odnos uz probni rok od 6 mjeseci
– minimalno završen sveučilišni preddiplomski i diplomski studij ili integrirani sveučilišni... »više

Šesti DUff

Više od 250 filmova

Šesti Međunarodni filmski festival za djecu i mlade iz mediteranskih zemalja DUff počinje danas u 20.00 sati u kinu Visia prikazivanjem dvadesetominutnog dokumentarnog, edukativnog, a povremeno nostalgičnog te duhovitog filma Udruge Luža... »više

Kino Tuškanac

Ciklus novog talijanskog filma od 17. do 21. listopada 2017.

Ovogodišnja revija novog talijanskog filma donosi pet novih naslova: Fabio Mollo, redatelj i scenarist bit će predstavljen posljednjim filmom, neodoljivom komedijom ceste Otac Italije (2017.)... »više

Završio dvanaesti DOKUart

Scream for me Sarajevo

Cjelovečernjim, 115 minuta dugim filmom Djeca gospođice Kiet nizozemskih autora Petre Lataster-Czisch i Petera Latastera 30. rujna je svečano otvoren dvanaesti DOKUart, a iako je službeno trajao do 6. listopada, simbolično će biti završen tek večerašnjom projekcijom... »više