Novosti

Facebook HFS
17.10.2017.
Šesti DUff
Više od 250 filmova

Šesti Međunarodni filmski festival za djecu i mlade iz mediteranskih zemalja DUff počinje danas u 20.00 sati u kinu Visia prikazivanjem dvadesetominutnog dokumentarnog, edukativnog, a povremeno nostalgičnog te duhovitog filma Udruge Luža 90 godina dubrovačke gimnazije na Pločama, filmske verzije monografije objavljene povodom značajne obljetnice. Udruga Luža razvila se na temeljima svojevremenih filmskih radionica Gimnazije Dubrovnik, a danas uspješno djeluje kao srednjoškolska asocijacija mladih filmaša te je s Kinematografima Dubrovnik i Ljetnom školom filma Šipan suorganizator Dubrovnik Film Festivala.

Ove je godine selekcijska komisija u sastavu Ana Đordić, Ana Hušman i Ana Opačić između više od 250 prijavljenih filmova odabrala 72 za službenu konkurenciju, a među njima će stručni žiri u kojem su Egipćanin Ahmed El Ashwah te Marija Jakovljević i Andrea Štaka, filmska redateljica iz Švicarske, proglasiti najbolje i dodijeliti osam nagrada, dok će o nagradama Djeca biraju i Nagrada publike naravno odlučiti sami gledatelji DUff-a.

Popratni programi nastavljaju se već u srijedu, projekcijama za učenike osnovnih škola Djeca biraju u kategoriji animiranog filma, koje od osam do četrnaest sati u kinu Sloboda traju sve do petka, a ove je godine uvedena i radionica Filmska početnica za najmlađe polaznike koju u Dječjem vrtiću Izviđač također od srijede do petka vode Vanda Kreutz i Sandra Bastašić.

Radionicu igranog filma za srednjoškolce vodi od srijede do subote u kinu Visia Nils Neubert, a za učenike osnovnih škola u Udruzi Luža Zoran Ćatić i Mirza Ajnadžić. U četvrtak počinju i radionice animiranog filma u Gimnaziji, koju vodi Hana Repše, izrade filmskog trailera u Lazaretima, pod vodstvom Ružice Dodig, a u kinu Visia Boško Picula od jedanaest sati vodi Školu u kinu.

Radionicu eksperimentalnog filma u petak i subotu u Gimnaziji će voditi Hrvoje Zuanić, a radionicu osnova dizajna zvuka i kompozicije glazbe za video i film Haris Čustović. Konačno, radionicu Od kina u školi do škole u kinu, u okviru stručnog skupa za učitelje hrvatskog jezika u petak, u kinu Visia vodi Boško Picula, a radionicu metodičke nastave filma Ana Đordić.

U kinu Visia u srijedu u 20.00 održat će se i premijera Novele od Stanca, igranog filma u produkciji Doma Marina Držića, partnera ovogodišnjeg DUff-a. Ove se godine obilježava 450 godina od smrti slavnoga komediografa, a Dom Marina Držića, koji između ostalog njeguje pedagoški rad kroz glazbene i likovne radionice, ove se godine odlučio i za filmsku radionicu čiji je proizvod film Novela od Stanca. Scenaristica je profesorica hrvatskog jezika i književnosti Lucijana Pendo, a montažu slike i tona i cijelu obradu potpisuje Igor Miošić. Glumci su dubrovački gimnazijalci. Vrijedi napomenuti i da će se radionica animiranog filma voditeljice Hane Repše pozabaviti kolažnom animacijom odnosno sačiniti animirani film posvećen Marinu Držiću, koji će se i ubuduće prikazivati u okviru programa predstavljanja dum Marina.

Gledatelji na šestom Dubrovnik Film Festivalu, koji se službeno otvara u četvrtak, 19. listopada u 20.00 u kinu Sloboda, mogu vidjeti i izložbu starih filmskih plakata te Photobooth DUffa.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Kino Tuškanac

Ciklus novog talijanskog filma od 17. do 21. listopada 2017.

Ovogodišnja revija novog talijanskog filma donosi pet novih naslova: Fabio Mollo, redatelj i scenarist bit će predstavljen posljednjim filmom, neodoljivom komedijom ceste Otac Italije (2017.)... »više

Završio dvanaesti DOKUart

Scream for me Sarajevo

Cjelovečernjim, 115 minuta dugim filmom Djeca gospođice Kiet nizozemskih autora Petre Lataster-Czisch i Petera Latastera 30. rujna je svečano otvoren dvanaesti DOKUart, a iako je službeno trajao do 6. listopada, simbolično će biti završen tek večerašnjom projekcijom... »više

Produžen rok za slanje prijava za 49. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva!

Rok za slanje prijava na 49. Reviju hrvatskog filmskog stvaralaštva produžen je do 20. listopada! »više

Jedna lijepa priča

Ivanovečki primjer

U Hrvatskoj je oko osamsto osnovnih škola, a u stotinjak djeluju školske filmske skupine. Taj se podatak stalno mijenja, jer je riječ o živom tkivu, pa učenici koji se u pravilu filmom počnu baviti u petom razredu osnovne završetkom osmog odlaze... »više