Novosti

Facebook HFS
12.10.2017.
Eastern Neighbours Film Festival
Od Poljske do Švicarske

Festival najboljih filmova iz istočne i jugoistočne Europe, nazvan Filmski festival istočnih susjeda, i ove se godine predstavlja od 26. do 28. listopada u Het Nutshuis u Hagu, njegujući svoju početnu ideju o upoznavanju nizozemske i ostale publike s filmskim pričama o običnim ljudima iz drugih, nama bližih dijelova kontinenta, koje bi toj publici inače vjerojatno ostale izvan fokusa ili posve nepoznate. Riječ je o recentnim ostvarenjima koja mjere temperaturu trenutne društvene i političke situacije u svojim zajednicama, a dijelom se radi o zemljama koje (još) nisu članice EU. Na ENFF-u, koji se nastavlja od 1. do 5. studenoga, će biti prikazano petnaest dokumentarnih i kratkih igranih filmova.

Među njima će između ostalih biti zabavni i višestruko nagrađivani Puževi Grzegorza Szczepaniaka iz Poljske, nizozemska premijera polusatnog dokumentarca o poljskom dvojcu koji odluči pokrenuti farmu puževa koja bi im trebala donijeti veliku zaradu, pa film Jana Gogole iz Republike Češke Ceske Velenice Infinity, skoro polusatna šarmantna farsa o velikim političkim dogmama i idejama o povratku nekadašnjih komunističkih država istočne i središnje Europe u europsku zajednicu država, a na predstavljanju će u petak, 27. listopada biti prikazano i pet kratkih filmova na jezicima istočne i jugoistočne Europe te će publika biti zamoljena da odluči iz koje zemlje je određeni govor. Poslije projekcije će predavanje održati profesor slavenskih jezika i kultura Radovan Lučić, lingvist sa Sveučilišta u Amsterdamu.


Kadar iz filma Granice

Bit će prikazana i nizozemsko/bosansko-hercegovačka pedeset minutna koprodukcija Ranjeno zlato iz 2016., novinara i redatelja Mustafe Hadžiibrahimovića (uz sudjelovanje autora), o neobičnom bosanskom sportskom klubu koji je pobijedio na europskom i svjetskom  prvenstvu te na Olimpijskim igrama.

U programu Upoznajte buduće vodeće autore Istočne Europe bit će prikazane desetominutne Granice slovenskog redatelja Damjana Kozolea, iz 2016., pa nizozemska premijera hrvatsko-slovenske četrnaestominutne koprodukcije redatelja Marka Šantića Plavi Petar, šest minuta duga, također nizozemska premijera filma Nevidljiv Amre Mehić, iz Bosne i Hercegovine, jedanaestominutni Pad Lenjina ukrajinske autorice Svitlane Shymko, polusatno Plastično cvijeće Ylljet Alicke iz Albanije te premijerno, kao i svi prethodni, Ruska salata švicarske redateljice Eileen Hofer, snimljen 2017., dvadeset i šest minuta duga priča o Perestrojci prethodno prikazana na festivalu Vision du Reel u Nyonu odnosno također švicarska Majskaja ulica novinara i piscaGabriela Tejedora, čak sedamdeset minuta dugi dokumentarac o Bjelorusiji, koja se često osjeća zaglavljena između straha i nade, dobitnik posebnog priznanja na istom festivalu.

Jedna je od posebnosti Eastern Neighbours Film Festivala i upoznavanje publike ne samo s filmovima nego i s kulturom, pa i gastronomijom istočne i jugoistočne Europe, a među već omiljenim delicijama je i naravno, rakija!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

Kino Tuškanac, nedjelja 15. listopada

Djelić Francuske u Hrvatskoj na 3. Rendez-vous au cinéma!

Poštovane i poštovani,
definicija 'rendesa' kaže: rendez-vous (franc.), sastanak (najčešće ljubavni); mjesto sastanka, sastajalište. Mi Vam isti (u paru ili bez njega) zakazujemo... »više

Hrvatski državni arhiv

Oktavijan Miletić

Rođen 1. listopada 1902. u Zagrebu (gdje i umro, 17. kolovoza 1987.), Oktavijan Miletić postat će prvim autorom u nas koji se sustavno bavio filmom pa mu s pravom pripada čast utemeljitelja jugoslavenske i hrvatske kinematografije... »više

Otvoren 9. Festival prava djece

Najveći dosadašnji Festival prava djece, deveti po redu, otvoren je u zagrebačkom kinu Tuškanac, a održava se od 5. do 25. listopada u 18 hrvatskih gradova, u okviru kojega će djeca i mladi moći gledati filmove te sudjelovati u radionicama i panel raspravama sa stručnjacima... »više

22. rođendan FKVK

Dvadeset i sedam filmova

U Zaprešiću je sinoć održana tradicionalna projekcija godišnje produkcije Foto kino video kluba Zaprešić kojom je obilježena dvadeset i druga godina postojanja i uspješnog djelovanja. Ove je godine FKVK snimio dvadeset i sedam filmova, njegovi članovi su sudjelovali na devetnaest domaćih i inozemnih... »više