Novosti

Facebook HFS
10.10.2017.
22. rođendan FKVK
Dvadeset i sedam filmova

U Zaprešiću je sinoć održana tradicionalna projekcija godišnje produkcije Foto kino video kluba Zaprešić kojom je obilježena dvadeset i druga godina postojanja i uspješnog djelovanja. Ove je godine FKVK snimio dvadeset i sedam filmova, njegovi članovi su sudjelovali na devetnaest domaćih i inozemnih revija i festivala, a osvojili su čak devet prvih odnosno tri druge i dvije treće nagrade.

Gledatelji su mogli vidjeti animirane filmove Dome, slatki dome grupe autora, nastao na filmskoj radionici Moj film u organizaciji ZTK Zagrebačke županije, koji je prikazan na čak šest festivala, a pobijedio na FOCUS Children's International Film Festivalu u Torontu, Kanada, osvojio posebno priznanje na Týká se to také tebe, Uherské Hradište, Republika Češka te nagradu Bester Jugendfilm na 23. Kurzfilmfestivalu Ein Fenster zum Osten u Berlinu, Njemačka, pa IQ (Inteligencija) grupe autora, s filmske radionice Moj film, prikazan na 26. REC for Kids, Berlin-Tempelhof, Njemačka, 5. Animator fest-festivalu animiranog filma dece i mladih, Jagodina, Srbija i 55. reviji hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, Lice Jurice Nikolića, Josipa Skledara i Nike Božić, o promjenama koje vrijeme učini na našim  licima, prikazan na 20. Auburm International Film Festivalu for Children and Young Adults u Australiji i 55. reviji, Rođendansko iznenađenje Petra Miklenića, Davida Ljubičića i Josipa Ferića o neugodnom iznenađenju za goste i za samog slavljenika, Balada iz predgrađa Martine Anić i Marijane Barišić, koji je pobijedio na 22. filmskoj reviji mladeži, Jouney of the Legends grupe autora iz Estonije, Italije, Norveške, Poljske, Portugala, Turske i Hrvatske, s radionice projekta VEAC, prikazan na 55. reviji, Odljev mozgova Sare Biljan, o intelektualnom propadanju čovjeka i bijegu mozga iz glave svog vlasnika, prikazan na 20. Auburm International Film Festivalu for Children and Young Adults i 22. filmskoj reviji mladeži, Dr. Sveznalica Lucije Majnarić i Marije Nikolić, temeljen na bajci braće Grimm, a prikazan na 22. filmskoj reviji mladeži i 5. Svetskom dečijem festivalu animiranog filma Zlatni puž, Vranje, Srbija, Priča o sendviču grupe autora, o čovjeku, psu, sendviču, lopovu i policajcu, Samoborski klaunovi grupe autora nastao na radionici Moj film, o kreiranju klaunova, Djevojčica sa šibicama Alana Dukića i Ane Pejić, po Andersenovoj bajci, prikazan na 22. reviji, Ljetni praznici grupe autora o čudnom putovanju trajektom koji odvede djecu pod more i vrati ih, prikazan na 55. reviji, Svjetionik grupe autora o gomilici dobrih stvari koje sjaje poput svjetionika u svakodnevnom sivilu, Čuk autorica Mateje Bačan Peškir i Lucije Pape, nastao po istoimenoj pjesmi Ivana Čedomira Ostreša, Djed Mraz grupe autora, nastao na radionici Moj film, a osvojio prvu nagradu za radionički film na 55. reviji i Putovanje grupe autora o ptici koja nosi važnu poruku, koji je već prikazan na deset festivala u nas i u svijetu, a dobio je nagrade za najbolji film na 17. international short film festivalu The Unprecedented Cinema u Tallinnu, Estonija odnosno 2017 FOCUS Children's International Film Festivalu te drugu nagradu na 55. reviji.

Vidjeli smo i dokumentarne Život na selu Klare Šeatović i Hane Tomić, o baki i djedu koji žive nedaleko Đurđevca, Franjo Haramina grupe autora, o kiparu, pjesniku i glazbeniku i Branka Karle Anić i Lucije Petkoviček, o ženi oboljeloj od karcinoma, proglašen najboljim dokumentarcem na 22. reviji, pa eksperimentalne i filmove iz kategorije druge vrste, Isprintani/e grupe autora, o 3D printanju, prikazan na 5. otvorenom filmskom festivalu OFF Travno i Požude Marte Bregeš i Eve Matjašić te reportažu OPG Iličić grupe autora, nastalu za jednodnevna izleta u Svetom Petru Čvrstecu i odlomke igranog, pola sata dugog filma Halter Šalter Semideponentne skupine, o mogućnostima daljinskog upravljača i cijeli četverominutni igrani film Sabotaža Isabele Franolić, Antonije Šuker, Eme Franolić i Simone Vargek, o odličnoj učenici koja nije nikada dobila negativnu ocjenu, pa joj mlađa sestra pomogne da stekne i to iskustvo.

Voditelji FKVK Miroslav Klarić i Jadranko Lopatić su proveli i četiri filmske radionice u Zagrebačkoj županiji, ljetnu i zimsku u Klubu te međunarodnu VEAC, u suradnji s OŠ Otona Ivekovića u Zagrebu, održana je izložba fotografija X-posure7, a članovi FKVK su sudjelovali i na radionicama u Gunji i Kraljevici te u Italiji.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

Kino Tuškanac

Filmski klub u maloj dvorani kina

Utorak, 10. listopada 2017. u 18 sati
Jedan i dva (Yi yi, 2000), Tajvan, igrani, boja, 173'
režija: Edward Yang; scenarij: Edward Yang...
»više

Mali DOKUart 2017.

Nakon 15 je najbolji

Na Mali DOKUart je ove godine prijavljeno pedesetak filmova, među kojima su bili Posljednji šibenski urar, Filmska grupa OŠ Jurja Šižgorića, Šibenik, Čitanje ne poznaje granice, Veliki odmor i Nazdravlje!, Medijska skupina PŠ Topolovac... »više

Kino Tuškanac od 9. do 13. listopada 2017.

Novi japanski ciklus, Filmski klub, poljska filmska večer, recentna distribucija...

Ovogodišnji izbor iz japanske kinematografije donosi četiri filma čija je središnja tematska poveznica glazba: tinejdžerska drama Muzikalni zec i dječak iz 2013. koju je režirao Takuji Suzuki... »više

DUff-ove radionice

Za djecu i mlade

Kao i uvijek, Dubrovnik Film Festival koji će se ove godine održati po šesti put, od 19. do 22. listopada, organizira i popratne programe među kojima su brojne filmske radionice... »više