Novosti

Facebook HFS
31.08.2017.
DOKUart
...pod zvijezdama

Zadnjeg dana rujna počinje u Bjelovaru dvanaesti DOKUart, međunarodni festival dokumentarnog filma, a prvog dana tog mjeseca, u petak, dakle sutra, Udruga DOKUart organizira poseban program pod nazivom DOKUart pod zvijezdama kojim će se najaviti buduća festivalska događanja.

Početak je zakazan za 19.00 sati, na izletištu i OPG-u Vrata Bilogore, u vlasništvu obitelji Mihoci, koji gaje obiteljsku tradiciju turizma, ugostiteljstva i domaćinstva, u objektu starom više od stotinu i pedeset godina, sa starim vinskim podrumom, uz tradicionalna jela bilogorskoga kraja. Posebno se lijep pogled pruža s jedne od najviših točaka Bilogore, sve do Sljemena i Kalnika, preko Medvednice i Ivančice, a znalci kažu da se tu može vidjeti i jedan od najtoplijih i najatraktivnijih zalazaka Sunca. Okruženi šumama, plodnim poljima, vinogradima, povrtnjakom koji sami obrađuju, pa livadama i voćnjacima, pružaju nezaboravan doživljaj za goste, koji naravno izuzetno cijene i jela spremljena na tradicionalan način. Tu je i domaći kruh i kolači, pekmezi i zimnice te suhomesnati proizvodi, a uz njih i specijalitete s ražnja svakako idu i kvalitetna bilogorska vina. Bilogora obiluje hrastovim i bukovim šumama, a ovdje se može baviti i jahanjem, lovom, ribolovom, biciklizmom, planinarenjem, motocrossom ili letom zmajevima!

Još kad zasvira domaći band prigodnog imena APFELSTRUDEL, štrudla od jabuka, a nakon zalaska sunca počne projekcija, ugođaj će se posve zaokružiti.

Bit će prikazan, uz sudjelovanje autora, pedesetominutni dokumentarni film redatelja i scenariste te snimatelja (i predsjednika Hrvatskog filmskog saveza) Tonćija Gaćine  Turizam, snimljen kao njegov diplomski rad na Akademiji dramske umjetnosti Zagreb, koja je bila i producent, uz koprodukciju Kino kluba Split iz kojeg dolazi autor te uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Splita. Gaćina je rođen 1983. u Splitu, završio je studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer Film i video, a zatim  diplomirao filmsku i televizijsku režiju, smjer Dokumentarni film, na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je i filmova 22:22 Split-Zagreb (2008), Šta bi bilo… (2009), Pape (2010), Nasljeđa (2010) i Vatra! (2012), a bio je i dugogodišnji dopredsjednik Kino kluba Split.

Kratki, desetominutni dokumentarni film Sipanje bjelovarske autorice Petre Slobodnjak, koja je završila Restart-ovu školu dokumentarnog filma, bilježi običaj iz  središnje, istočne i sjeverozapadne Hrvatske, da se dolazak majke i novorođenčeta iz bolnice poprati tako da rodbina, prijatelji i susjedi iskazuju veselje zasipavanjem dvorišta perjem i papirima, a neuobičajeni nestašluci postaju očekivani dio slavlja.

Međunarodni festival dokumentarnog filma DOKUart održat će se u Bjelovaru od 30. rujna do 6. listopada, a na njegovu inačicu, jubilarni, deseti Mali DOKUart, koji okuplja dokumentarne filmove koje su snimili učenici hrvatskih osnovnih škola u svojim školskim filmskim skupinama, ove je godine pristiglo rekordnih četrdeset i devet filmova. Udruga DOKUart i ove će godine najbolje radove nagraditi novčanim nagradama.

Sutrašnja je projekcija i druženje, na kojem će biti prikazan trailer dvanaestog DOKUart-a i najavljeni filmovi koji će biti u službenoj konkurenciji, uvod u festivalska  događanja namijenjen prvenstveno bjelovarskoj filmskoj publici, ali su dobrodošli i svi drugi ljubitelji dokumentaraca.

Ako (ne)vrijeme omete najavljeni događaj, organizatori će odrediti drugi, skori datum.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

Split Film Festival

U znaku velikana

Dvadeset i drugi Split Film Festival održat će se od 9. do 16. rujna, a na njemu će biti prikazana selekcija međunarodne i domaće kinematografije, posebno neovisnih te inovativnih ostvarenja i vizualne umjetnosti... »više

Star Film Fest 2017

Film pod zvijezdama

Četvrti Star Film Fest ove godine počinje 31. kolovoza otvaranjem izložbe fotografija Rascvjetani Sisak koja se bavi motivom cvijeća na lokacijama grada Siska, a koje je odabrao stručni žiri u sastavu Mladen Cukor, Lorna Kijurko i Franjo Matković... »više

Ponovo na Zlarinu

Princeza koralja

Film Princeza koralja, njemačko-jugoslavenska koprodukcija iz 1937. godine, ima sve do danas kultni status na otoku Zlarinu, pa se tamo još uvijek prepričavaju zgode s njegova snimanja. Svakako je tomu najvažnijem i najuzbudljivijem društvenom događaju na Zlarinu i u Šibeniku... »više

Završila 19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

28. kolovoz, 2017. - Svečanom prezentacijom programskih sadržaja završila je 19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja se održavala od 18. do 28. kolovoza u Krapinskim Toplicama... »više