Novosti

Facebook HFS
31.08.2017.
Split Film Festival
U znaku velikana

Dvadeset i drugi Split Film Festival održat će se od 9. do 16. rujna, a na njemu će biti prikazana selekcija međunarodne i domaće kinematografije, posebno neovisnih te inovativnih ostvarenja i vizualne umjetnosti, u osam segmenata, od dugometražnog i kratkometražnog filma, preko Hrvatskog filma, Foruma, programa Frame Extended, Novih medija, Hommagea do Next Door-a. Kroz protekla više od dva desetljeća trajanja STFF je stekao međunarodnu reputaciju baveći se prije svega razvojem umjetnosti pokretnih slika i otkrivanjem novih talenata.

U službenoj konkurenciji dugometražnog filma pažnju će svakako privući Noć od tisuću sati redatelja Virgila Widricha iz Austrije, u potpunosti sniman korištenjem virtualne scenografije odnosno back projekcije i Dhogs autora Andresa Goteira iz Španjolske čiji su akteri istovremeno svojevrsni subjekti promatranja, a tu je i zadnji dugometražni film Bena Russella Good Luck, trokanalna instalacija snimljena u jednom rudniku bakra u Srbiji te na poljima ilegalnog traženja zlata u Surinamu. Vrijedi spomenuti i domaćeg predstavnika, Kratki izlet Igora Bezinovića, dok će izvan konkurencije biti prikazani Mrtve ribe Kristijana Milića te Fuck Off I Love You Anđela Jurkasa.


Fuck Off I Love You

Ovogodišnja je tema STFF-a (Okrutna) stvarnost>, odnosno nepostojana, fluidna granica između stvarnosti i fantazije. Od samog se početka Split Film Festival bavi pitanjima novog i nesvakidašnjeg, a film je u svojoj suštini spoj stvarnog i imaginarnog svijeta pa se jednostavno mora baviti temeljnim problemom virtualne/okrutne stvarnost, jer iako je segment virtualnog uvijek prisutan u svakodnevnici, vrlo često zna biti istovremeno okrutan. Riječ je o temama i pitanjima na koja je teško dati odgovor, a kad se učini da smo do njega i stigli, shvatimo da on tek otvara nove dileme.

U spomen na osamdesetu godišnjicu rođenja Tomislava Gotovca na STFF–u će biti prikazan kratki videozapis Usputne priče–Božji prst autora Željka Radivoja, snimljen prije sedamnaest godina, u kojem Tom Gotovac i Ivan Faktor, uz dosta piva, evociraju uspomene na Ivana Martinca i Branka Karabatića, a u čast Tomovog prijatelja Martinca STFF uvodi nagradu koja nosi njegovo ime. Dodjeljivat će se hrvatskim autorima za kreativno i inovativno korištenje filmskog jezika s dominantnom upotrebom specifičnih filmsko-izražajnih sredstava koje su ostvarive  samo u filmskom mediju.

Hommage je posvećen poznatom njemačkom redatelju eksperimentalnih filmova  Werneru Nekesu, umrlom početkom godine, koji je u Splitu bio osamdesetih godina, prošloga stoljeća, na Saboru alternativnih filmova, s Uliksom i dokumentarcem Film prije filma, a ovoga puta će biti prikazan njegov dugometražni Dan slikara.

U žiriju za konkurenciju dugometražnog filma će biti francuska redateljica i producentica Caroline Chomienne, britanski umjetnik, redatelj Matthew Noel-Tod i redatelj Hrvoje Hribar, a u žiriju za konkurenciju kratkometražnog filma nizozemska umjetnica i producentica Merel Mirage, filmski kritičar Duško Dimitrovski i dramaturg  Ivan Vidić.

Direktor Split Film Festivala je kao i uvijek Branko Karabatić koji najavljuje i brojna popratna događanja, poput radionica i predavanja čiji će voditelji biti domaći i strani gosti STFF-a.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Star Film Fest 2017

Film pod zvijezdama

Četvrti Star Film Fest ove godine počinje 31. kolovoza otvaranjem izložbe fotografija Rascvjetani Sisak koja se bavi motivom cvijeća na lokacijama grada Siska, a koje je odabrao stručni žiri u sastavu Mladen Cukor, Lorna Kijurko i Franjo Matković... »više

Ponovo na Zlarinu

Princeza koralja

Film Princeza koralja, njemačko-jugoslavenska koprodukcija iz 1937. godine, ima sve do danas kultni status na otoku Zlarinu, pa se tamo još uvijek prepričavaju zgode s njegova snimanja. Svakako je tomu najvažnijem i najuzbudljivijem društvenom događaju na Zlarinu i u Šibeniku... »više

Završila 19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

28. kolovoz, 2017. - Svečanom prezentacijom programskih sadržaja završila je 19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, koja se održavala od 18. do 28. kolovoza u Krapinskim Toplicama... »više

19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić

105 ...

... je polaznika bilo na ovogodišnjoj Školi u Krapinskim Toplicama, okupljeni u dva stupnja seminara medijske kulture, prvom ili početnom i drugom, permanentnom obrazovanju te u trinaest polaznih i specijaliziranih radionica... »više