Novosti

Facebook HFS
16.08.2017.
Osnovna škola Strahoninec
Lektira i film

Učiteljica hrvatskog jezika Dijana Pasarić ujedno je i voditeljica, s kolegom Mariom Kanižajem, uspješne školske filmske skupine OŠ Strahoninec, a njihovi su filmovi u proteklih nekoliko godina već osvojili niz nagrada i priznanja na revijama, smotrama i festivalima dječjeg filmskog stvaralaštva, plijeneći prije svega čovjekoljubljem i  toplinom te humanim pristupom, kako temama kojima se bave tako i junacima svojih ostvarenja. Valja s pravom očekivati jednaki nastavak i ubuduće, a članovi filmske skupine očito se u svom radu ne uče samo snimanju ili montaži nego pri nastanku filmova usvajaju i shvaćanja međuljudskih odnosa kakvi bi zaista trebali biti i formiraju osobnosti koje će ih obilježavati cijeloga života.

Članovi skupine i njihovi voditelji, baš kao i svi kolege, djeca i odrasli iz drugih škola, svakako se žele i međusobno natjecati, usporediti svoje filmove s djelima drugih skupina, vidjeti kako i što se radi u ostalim školama, naučiti ponešto ali i podijeliti svoja znanja i rezultate. Po logici stvari, u skupini su oni koje najviše zanimaju mediji, posebno film, najuporniji i najzaljubljeniji, koji filmski djeluju sve četiri godine u starijim razredima osnovne škole, a neki među njima nastave se baviti filmom i kasnije.

No, u svom osnovnom zanimanju, u dvanaest godina učiteljskoga rada, Dijana Pasarić stalno pokušava iznaći i nove oblike pristupa nastavi. Tako je prije četiri godine, primijetivši kako učenici sve učestalije, pa i pod cijenu negativnih ocjena, ne čitaju lektiru, odlučila promijeniti svoj i učenički pristup interpretiranju i analiziranju lektirnih djela u nastavi. Napravila je anketni upitnik i tražila učeničke prijedloge za obradu pročitane lektire. Na njezino iznenađenje, brojni su učenici predložili glumu.


Dramsko uprizorenje Breze

Tako se, malo zbog iskustava stečenih vođenjem školske filmske skupine, a malo i zbog izraženih želja svojih učenika, odlučila za novu praksu. Učenike je podijelila u skupine, pa su nakon čitanja književnih djela sami odabrali dio knjige i pripremili dramsku igru koju će koncem mjeseca predstaviti ostalim učenicima u razredu. Sasvim je slučajno tako nastala ideja da i snime svoje dramske igre, ne bi li mogli mijenjati scenu i kostime. Možda i nesvjesno, od svega su napravili film, mijenjali rakurse i planove, pokretali kameru (ili češće mobitel) i tako započeli inovativan projekt snimanja filmova prema književnim predlošcima iz lektire, a poslije su na red došle i radio-igre i reklame, odnosno dijelovi medijske kulture koja je i bitan element poučavanja hrvatskog jezika.

Aktivno su se uključili u inicijativu Hrvatske škole koje mijenjaju lice lektire, a učiteljica Dijana sve više koristi suvremenu tehnologiju u redovnoj nastavi i u izvannastavnim aktivnostima filmske i novinarske skupine. Tako modernizira nastavu, a pristup lektiri posve se promijenio. Učenici snimanju filmove, radio-igre i reklame temeljem lektirnih djela, a već su tako obradili Brezu, Trojicu u Trnju, Bajku o ribaru i ribici, Velog Jožu, Divljeg konja, Prosjaka Luku, Junake Pavlove ulice, Bijelog klauna i Koka u Parizu.

Naravno, znatno je veće zanimanje za lektiru, pa iako je ni ubuduće svi učenici neće baš obožavati, pomaka ima i sad je na učiteljima i profesorima hrvatskog jezika da na temelju ovog projekta povezivanja lektire i medija, kojima su učenici svakodnevno okruženi, nađu vlastite pristupe. Učenici vole karakterizaciju likova i jače dožive njihove postupke i rečenice ako ih izgovaraju i odglume te posredstvom medija prenesu njihovi prijatelji iz razreda.

Još jedan zanimljiv, neobičan i koristan spoj medija i nastave, primjenjiv i u drugim školama.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

Još niste završili svoj film? Imamo novu kategoriju samo za vas!

Novost u ovogodišnjem programu Filmske revije mladeži i Four River Film Festivala je mogućnost prijave filmskih ostvarenja koji još nisu gotovi, u završnoj su fazi ili fazi postprodukcije... »više

Karlovac u rujnu opet postaje svjetsko središte srednjoškolskog filmskog stvaralaštva!

Natjecateljski program uključuje više od 70 naslova uključujući filmove prikazane na festivalima u Cannesu i Sundanceu... »više

Uskoro počinje 19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić!

Ove godine 19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić, u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza te partnerima i pokroviteljima Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu, Hrvatskim audiovizualnim centrom, Hrvatskom zajednicom tehničke kulture... »više

Bacači Sjenki

Tri Frooom! radionice pri kraju ljeta

U Prelogu, Sinju i Zagrebu Bacači Sjenki, u suradnji s partnerima, od 28. kolovoza do 1. rujna organiziraju cjelodnevne odgojno-obrazovne radionice filmskog, medijskog i informatičkog opismenjavanja za djecu od 8 do 13 godina... »više