Novosti

Facebook HFS
14.08.2017.
Bacači Sjenki
Tri Frooom! radionice pri kraju ljeta

U Prelogu, Sinju i Zagrebu Bacači Sjenki, u suradnji s partnerima, od 28. kolovoza do 1. rujna organiziraju cjelodnevne odgojno-obrazovne radionice filmskog, medijskog i informatičkog opismenjavanja za djecu od 8 do 13 godina. Radionice u Prelogu i Sinju se nastavljaju na prošlogodišnje, a sastoje se od početnih (za do šesnaest   novih polaznika) i naprednih (polaznici od prošle godine). U Zagrebu, u kojem je  Frooom! započeo i održava se već petu godinu zaredom, uz početne i napredne radionice održavaju se i dvije majstorske, za montažu i filmsku dramaturgiju te o čarima i strastima dokumentarnog filma.

Frooom! traje od 2012., a proširio se u proteklih pet godina u šest županija i osam gradova, pa je tako održan u Prelogu, Sinju, Koprivnici, Rijeci, Splitu, Pakracu i Zagrebu te u Opatiji. Namijenjen je djeci osnovnoškolske dobi do trinaest godina (za majstorske radionice i do šesnaest) koja već imaju izraženi afinitet za medije, posebno filmsku umjetnost, ali potiče i sveukupno stvaralaštvo djece kroz razrađenu metodologiju te osigurava polaznicima raznolik i bogat skup društvenih vještina koje integriraju u ostale školske ili izvanškolske aktivnosti. Integrativan odgojno-obrazovni program prepoznaje univerzalnu humanističku potrebu današnje djece za stjecanjem mnogih znanja i vještina te integriranje jedne u drugu.

Program se temelji na činjenici da su polaznici danas digitalno pismeni po rođenju iako uglavnom ne razumiju pojmove digitalno ni pismeno te ih stoga treba sustavno i odgovorno opismenjavati, primjereno njihovoj dobi. Zbog toga Frooom! inkorporira i program informacijskog opismenjavanja, a daje djeci lateralan uvid u povijest filma i filmske tehnike dok ih istovremeno upoznaje s računalnim programima za obradu slike, zvuka ili stop animacije.

Polaznici stječu znanja za prepoznavanje i onih filmskih i medijskih sadržaja koji im nisu primjereni ili ih na neki drugi način ugrožavaju. Roditelji su prije početka provedbe programa upoznati s cijelim odgojno-obrazovnim procesom i često se  uključuju u radionice, pa tako često postaju protagonisti, glumci, snimatelji, koproducenti, koscenaristi i asistenti prvih kratkih filmova svoje djece. Svakog dana djeca gledaju najmanje jedan filmski ili medijski sadržaj koji poslije projekcije analiziraju kroz moderiranu diskusiju, a dva puta tjedno u gradskim kinima Sinja i Preloga organiziraju se besplatne javne matineje za građanstvo.

Organizatori i voditelji su redatelj, glumac i javni povjesničar Boris Bakal, dokumentaristica i snimateljica Bojana Bumać, glumica i dramska pedagoginja Nada Kovačević, medijska umjetnica Magdalena Ptiček, psihoterapeut i psiholog Pavle Perković, redatelj i profesor filozofije Veno Mušinović, defektolog Stipe Bagarić, lutkarica i glumica Lidija Kraljić, dramaturginja Anja Pletikosa, snimatelj i montažer Dražen Žerjav, logoped Tomislav Tukša, glumica i filmska autorica Sanja Milardović, psihologinja Ivana Bandić, redateljica Dalija Dozet, scenaristica i dramaturginja Anita Čeko, nagrađivana autorica dokumentarnih filmova Ines Pletikos i filmska autorica i montažerka Lea Mileta.

Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja djeluje već šesnaest godina, ostvarila je više od stotinu i pedeset suradnji s profesionalcima iz više od trideset zemalja te realizirala više od pedeset edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na četiri kontinenta. Podršku Frooom! projektu osiguravaju HAVC, Agencija za elektroničke medije, Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska županija, Grad Prelog i Međimurska županija, a među partnerima je i Hrvatski filmski savez.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

Luka Klapan

Glas Medviđe

Baš poput filmskih amatera iz nekih davni(ji)h vremena, višestruko nagrađivani filmski autor i slikar Luka Klapan svoje filmove radi posve samostalno, snima, montira, piše scenarije i režira. Rođen 1970. u Pridragi, svega 35 kilometara udaljenoj od Zadra... »više

Hrvatska delegacija na Svjetskom summitu medija za mlade u Švedskoj!

Hrvatska delegacija završava svoj boravak u Falkenbergu u Švedskoj gdje su bili gosti 12. Svjetskog summita medija za mlade (International Youth Media Summit - IYMS), a koji se održao od 27. srpnja do 9. kolovoza... »više

Ljetna škola filma Šipan 2017.

Pred-jubilarna LjŠFŠ

Već po dobrom i ustaljenom običaju i program ovogodišnje Ljetne Škole Filma Šipan započinje koncertom, a u nedjelju, 6. kolovoza nastupaju Đani Stipaničev i Klapa Ragusavecchia... »više