Novosti

Facebook HFS
08.08.2017.
Hrvatska delegacija na Svjetskom summitu medija za mlade u Švedskoj!

Hrvatska delegacija završava svoj boravak u Falkenbergu u Švedskoj gdje su bili gosti 12. svjetskog Summita medija za mlade (International Youth Media Summit - IYMS), a koji se održao od 27. srpnja do 9. kolovoza.

Našu delegaciju činilo je dvoje mladih delegata: Svebor Mihael Jelić iz udruge Blank iz Zagreba te Antonio Britvar iz Udruge Hodači po žici. Uz dvoje delegata na Summit je kao pratnja išla i Marija Ratković Vidaković, članica Kinokluba Karlovac.

Antonijeva uloga je pritom posebno bitna jer je predsjednik Savjeta mladih čija uloga organizacije Summita postaje sve veća. To je posebna čast s obzirom da ih je svega još četvero u tome: dvije delegatkinje iz Švedske, jedna iz Amerike te jedna iz Japana. On je tako sudjelovao u organizaciji Summita tijekom cijele godine, u crowdfunding kampanji, osmišljavanju vizualnog identiteta i planiranju brojnih aktivnosti.

U okviru Summita, Marija Ratković Vidaković, redateljica i producentica dugometražnog dokumentarnog filma "U potrazi za izgubljenom državom" koji nastaje u produkciji Hrvatskog filmskog saveza i trenutačno je u završnoj fazi, održala je predavanje na temu rada na dokumentarcu, odnosno svojevrsni "case study" razvoja čitavog projekta u proteklih pet godina. Osvrnula se na sve korake koje je prošla - kako u produkcijskom, tako i u režijskom kontekstu s posebnim naglaskom na činjenicu da se radi o osobnom dokumentarcu u kojem su protagonisti i ona sama kao i ostali članovi uže obitelji.

Antonio i Svebor Mihael zajednički su predstavili revijske i obrazovne programe Saveza – Filmsku reviju mladeži i Four River Film Festival, Filmske radionice za djecu i mladež u Kraljevici, Obrazovne programe u Kinu Tuškanac i Školu medijske kulture.

Antonio je s nama podijelio detalje o organizaciji Summita: "Svake godine se trudimo biti u toku s najnovijom tehnologijom i uključiti ju u program Summita. Tako smo ove godine istaknuli i implementirali mali studio virtualne stvarnosti. Osim toga, u planu su velike promjene koncepta promocije događaja i prepuštanje sve veće odgovornosti cjelokupne organizacije mladeži!“

Sveboru Mihaelu ovo je prvo sudjelovanje na Summitu i zasigurno će mu ostati u pamćenju: "Ovo je bio moj prvi IYMS i u potpunosti je nadišao sva moja očekivanja. Gdje početi, ljudi na Summitu spadaju u najposebnije ljude koje sam ikad upoznao, svatko od njih čini se normalan izvana, a zatim se razotkrije da nitko od njih nije normalan, svi su oni iznimno posebni, i rade sami više nego neke vlade i parlamenti. Zatim sam Summit, jedan od najorganiziranijih programa koje sam pohađao, zanimljiv i koristan program, dovoljno vremena za sve i sva događanja prolaze bez imalo stresa koji je inače normalan na takvim događanjima. Na samome kraju, iz filmske perspektive, Summit je čisti raj. Skupina filmaša, sva potrebna profesionalna oprema i 14 dana za stvaranje kvalitetnih i bitnih videa o 7 svjetskih problema koji mogu odigrati svoju ulogu u mijenjanju ovog svijeta na bolje... bolje ne može!"

Svjetski summit medija za mlade (International Youth Media Summit) osnovan je 2006. godine i cilj mu je poticati mlade na angažiranije i promišljenije korištenje medija. Sva djeca sudionici podijeljeni su u sedam grupa društveno relevantne tematike: diskriminacija, okoliš, siromaštvo, zdravlje, mladost, nasilje i prava žena. Svaka grupa pritom mora napraviti promotivni video s ciljem osvješćivanja određene teme, kao i predložak za radionicu koju bilo tko može održati zajedno uz projekciju filmova.

Hrvatski filmski savez postao je članom International Youth Media Summita u listopadu 2013. godine te se na taj način obvezao da će svake godine na njega slati najmanje tri mlada delegata. Summit je pritom ne samo vrijedan panel za obučavanje mladih u kritičnijem pristupu medijima, već i platforma za razvoj budućih filmskih profesionalaca. Prošle se godine održao u Nepalu, a sljedeće će se održati u Australiji. Čestitamo našoj delegaciji na uspješnom sudjelovanju i vrijednoj razmjeni znanja i iskustava s filmašima iz svih dijelova svijeta!

Ljetna škola filma Šipan 2017.

Pred-jubilarna LjŠFŠ

Već po dobrom i ustaljenom običaju i program ovogodišnje Ljetne Škole Filma Šipan započinje koncertom, a u nedjelju, 6. kolovoza nastupaju Đani Stipaničev i Klapa Ragusavecchia... »više

Hrvatska delegacija na festivalu Giffoni Experience!

Hrvatska delegacija vratila se s filmskog festivala Giffoni Experience, jednog od najvećih svjetskih festivala za djecu i mlade, koji se od 14. – 22. srpnja 2017. održao u talijanskom gradiću Giffoniju... »više

Mladi filmaši snimaju svoje prve filmove na međunarodnim radionicima u Kraljevici!

Nakon što su zajednički iskristalizirali teme i ideje, mladi filmaši na radionicima filma u Kraljevici ovih dana neumorno snimaju... »više