Novosti

Facebook HFS
25.07.2017.
Vukovar Film Festival
S oznakom EFFE

Trenutno je Vukovar Film Festival jedino filmsko događanje u nas koje nosi oznaku kvalitete EFFE Label te je sada i službeno dio EFFE festivalske zajednice koju je osnovalo cijenjeno Udruženje europskih festivala (European Festivals Association). Oznaku dobivaju festivali koji se ističu iznimnom umjetničkom kvalitetom te imaju značajan utjecaj na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Jedanaesto izdanje Vukovar Film Festivala – Festivala podunavskih zemalja (VFF), koji na brojnim lokacijama u gradu, ponajviše na Dunavu, prikazuje filmove autora od Njemačke do Bugarske, održat će se od 21. do 26. kolovoza, a kao i kod prvih deset na programu su filmovi s najboljih, tzv. A-festivala ali i brojni sadržaji u popratnim programima.  

Između ostalog, za petnaest polaznika koji se prvi stignu prijaviti (do 10. kolovoza), a imaju od sedam do dvanaest godina, namijenjena je radionica animacije i stripa, neuobičajeno ali logično povezana u jednu. Objedinjenu će radionicu voditi eksperti za strip, film, fotografiju i montažu te animaciju Zvonimir Rumboldt, rođen 1969. u Splitu, autor poznatog i nagrađivanog dokumentarca Pola stoljeća diska (2015),  Davor Šunk, crtač, dizajner, scenograf, fotograf, animator i pisac, rođen 1970. u Virovitici i Tomislav Fiket, rođen 1971. u Zagrebu, glazbenik i televizijski redatelj, poznat između ostalog po radovima Više od igre (1998), Jutro poslije (2006) i Jura Hura (2009). Među temama koje će obraditi su u prva tri dana izrada likovnih radova na zadanu temu, crtanje story boarda, crtanje table stripa, stvaranje likova i njihova karakterizacija, kreiranje pozadine i priprema za animaciju, nakon čega će uslijediti  interpolacija likova i pozadina, animacija i montaža. Zadnjeg je dana najavljena izložba stripova polaznika i projekcija njihovog animiranog filma.

Desetak srednjoškolaca koji žele snimiti vlastiti film, a filmski su zaljubljenici s nikakvim ili možda s tek nešto iskustva, mogu se prijaviti u radionicu Od ideje do realizacije. Voditelj je filmski scenarist i redatelj Ivan Salaj, autor između ostalih filmova Vidimo se (1995), Zagrebačke priče (2015) i Trampolin (2016), rođen 1969. u Zagrebu, a porijeklom iz Vukovara. Vrijedi istaknuti da su filmovi Oglas od šest riječi i  Lako je reći, nastali na prošlogodišnjoj radionici održanoj u sklopu Vukovar Film Festivala, odabrani za službenu konkurenciju ovogodišnje 22. filmske revije mladeži odnosno 10. Four River Film Festivala u Karlovcu. Valja se nadati da će i neki radovi s ovogodišnje vukovarske radionice imati sličnu sudbinu.

Interaktivna edukativna radionica Živjeti uz Dunav, za djecu od šest do trinaest godina, provodi se u suradnji s Gradskom knjižnicom Vukovar i Muzejom vučedolske kulture, a voditeljica je Ina Bulić Popović iz Bačke Palanke, koja radi s glinom i izlaže na brojnim izložbama i manifestacijama te ove godine otvara i Edukativni centar zemljane kulture i arhitekture u Iloku.

Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar sudjeluje u organizaciji popratnih događanja na VFF-u, a uz tri edukativne radionice publici se nudi i izložba karikatura u suorganizaciji s Hrvatskim društvom karikaturista i Gradom Vukovarom, koja će biti postavljena u foajeu Hrvatskog doma, druženje i razgovor s autorima 25. kolovoza te brojna ulična događanja poput brzopoteznog karikaturalnog portretiranje građana i svirke afričkih bubnjeva na ulicama Vukovara.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

NAGRADA „VEDRAN ŠAMANOVIĆ“ IRENI JUKIĆ PRANJIĆ za animirani film GAMER GIRL

Utemeljena u počast filmskom snimatelju i autoru Vedranu Šamanoviću, te prvi put dodijeljena na Pulskom filmskom festivalu 2010, godišnja nagrada „Vedran Šamanović“ i ove se godine dodjeluje “filmskom umjetniku... »više

RIJEČNO KINO UZ KARLOVAČKO U KARLOVCU, DUGOJ RESI, OZLJU, KAMANJU, BARILOVIĆU, LASINJI TE JASTREBARSKOM

Nakon brojnih događanja u Karlovcu povodom Dana Grada, ljeto u gradu i Županiji nastavlja se i uz filmski program. Nedavno je službeno otvorena sezona kupanja na Foginovom kupalištu... »više