Novosti

Facebook HFS
11.07.2017.
U dubrovačkom kinu Slavica
Predstavljanje filmskog priručnika

Udruga Kinookus utemeljena je u Dubrovniku 2010., s osnovnom zadaćom  osmišljavanja i provođenja različitih kulturnih i obrazovnih te projekata iz oblasti održivog razvoja i poljoprivrede (!) ali i demokratske političke kulture u nedalekom Stonu. Među poznatijim je projektima Kinookus Food Film Festival, koji je osnovan prije sedam godina u Stonu, a namjera mu je da kulturne, spomeničke, gastronomske i prirodne vrednote grada i kraja kao kroz neku vitrinu ponudi svojim gostima i posjetiteljima iz Hrvatske i inozemstva. Valja napomenuti da je u Stonu kino dvorana zatvorena već krajem osamdesetih godina, pa je Kinookus FFF i oblik oživljavanja i povratka filma u grad koji je dodatno stradao u velikom potresu 1996. godine.

Među važnijim projektima su i MAIA radionice, koje su kao oblik obrazovnog programa nastale 2006. godine, kao zajednički program Fabulafilma, talijanske regije Lazio i Programa MEDIA Europske unije, namijenjenog novim kreativnim producentima iz mediteranskog bazena, srednje i istočne Europe. U Dubrovniku su prvi put održane početkom listopada 2010., u organizaciji Udruge Kinookus, HAVC-a, Kinematografa Dubrovnik i DUNEA.   

Program radionica bavi se projektima od prvobitne faze rađanja ideje i zaštite autorskih prava te educira producenta u okviru njegove producentske zbilje i tržišta, pružajući sudionicima nužne instrumente za upravljanje ne samo kreativnim i analitičkim, već i upravljačkim i ugovornim aspektima razvoja projekta. Odgovarajući je prostor posvećen distribuciji, marketingu i općem poznavanju mogućnosti suradnje koje nude međunarodne i europske zakonske platforme.

Program objedinjuje kombinaciju kreativnih i poslovnih aspekata, analizu aktualnih i budućih mogućnosti razvoja produkcije kroz digitalnu tehnologiju, kombinaciju suvremenih metoda pouke, od predavanja, učenja radom, pitching sesije i case study, preko mogućnosti stvaranja mreže važnih poslovnih kontakata do sudjelovanja na sve tri radionice koje čine dinamičku cjelinu ili na pojedinačnim, prema izboru sudionika koji su profesionalci različite starosne dobi i različitog poslovnog iskustva.  Među mogućnostima koje program nudi su i aktivno sudjelovanje u razvijenoj mreži profesionalaca, a predavači su izabrani među najvećim profesionalcima europske audiovizualne industrije.

Konačno, kroz projekt Kinoliber nastoji se publicirati što više publikacija o stručnim temama, pa će tako u srijedu, 12. srpnja u 21.00, u ljetnom kinu Slavica biti predstavljen filmski priručnik ABC filma, jezik, pripovijest, analiza talijanskih autora Giannija Rondolina, donedavnog predavača povijesti i kritike filma na Sveučilištu u Torinu, autora poznatog eseja o Povijesti filma (2006.), Priručnika za povijest filma (2010.) i biografija Luchina Viscontija (2003.) i Roberta Rossellinija (2006.) te Daria Tomasija, sadašnjeg predavača povijesti filma na istom sveučilištu, autora brojnih knjiga i eseja, poput Lekcije režije (2004.) i Film Dalekog istoka (2010.). Novo i dopunjeno izdanje sadrži i poglavlja o digitalnoj i 3D tehnologiji. Knjigu će predstaviti prevoditelj i predsjednik Udruge Kinookus Ivo Kara-Pešić te dubrovački filmski radnici i članovi civilnih udruga koje se bave širenjem filmske kulture. Objavljivanje su pomogli HAVC i Grad Dubrovnik.

Bit će prikazan i poetski dokumentarac Kino Otok redatelja Ivana Ramljaka o izgubljenoj kulturi posjećivanja kina u malim mjestima na hrvatskim otocima u drugoj  polovici prošlog stoljeća.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Aktivni (međunarodni) lipanj u Hrvatskom filmskom savezu

Hrvatski filmski savez u ljeto je zakoračio mnogobrojnim međunarodnim suradnjama... »više

Foto-kino klub Ivanovec

Pomurske narodne nošnje

Kako brzo vrijeme prolazi najbolje se, kažu, vidi prema djeci i koliko su narasla između dva susreta ili kakvoga događanja. Potvrđuje se ta spoznaja i na primjeru uspješne i prijateljske suradnje filmske družine OŠ Ivanovec, Foto-kino kluba Ivanovec, Međimurske županije i Hrvatske samouprave... »više

Produljen rok prijave na Školu medijske kulture Dr. Ante Peterlić – do 10. srpnja!

Ove godine 19. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić održava se od 18. do 28. kolovoza 2017. godine u Krapinskim Toplicama, a svoje prijave možete poslati do 10. srpnja! »više

In memoriam

Melita Lila Andres Vukotić

(13. travnja 1923. - 29. lipnja 2017.)
Gospođa Melita Lila Andres Vukotić umrla je prije pet dana, u devedeset i petoj godini života, u svojoj omiljenoj kući u Bolu na Braču u kojoj je provodila svako ljeto... »više