Novosti

Facebook HFS
05.04.2017.
Četvrta sjednica Skupštine HFS-a
Samo mijena vječna jest!

U utorak je održana četvrta sjednica Skupštine Hrvatskog filmskog saveza koja se između ostaloga pozabavila prijedlogom godišnjeg izvještaja za 2016., završnog računa te izvještaja Nadzornog odbora, izvještajem o radu Saveza između dvije održane Skupštine, dakle od konca studenoga 2016. do konca ožujka 2017., kao i prijedlogom Strateškog plana Hrvatskog filmskog saveza za razdoblje 2017.-2018.

Hrvatski filmski savez trenutno ima 47 udruga i klubova članica (u dvije godine je broj povećan za još tri te pristižu i novi zahtjevi za članstvom), čemu valja pribrojati i gotovo stotinu i pedeset školskih filmskih skupina. Ugovor o korištenju sadašnjeg prostora, u bivšem zagrebačkom kinu Sloboda, sklopljen je 2005. godine, no u novije vrijeme je sve više najava da bi HFS mogao izgubiti taj prostor, čime bi u znatnoj mjeri bila ugrožena, a možda i onemogućena provedba brojnih aktivnosti i sadržaja kojima se Savez i njegove članice bave. Valja stoga uložiti dodatne napore kako bi Hrvatski filmski savez koji se prije skoro tri desetljeća transformirao od nekadašnjeg Kino saveza Hrvatske u kojem je nekada djelovalo tek sedam klubova, i praktično jedini od nekadašnjih republičkih saveza u bivšoj Jugoslaviji ne samo preživio nego se i razvio u značajnu nacionalnu filmsku instituciju te međunarodni subjekt, nesmetano i jednako uspješno mogao raditi i dalje.


Tonći Gaćina; Photo by Raul Brzić

Razumljivu je pažnju izazvalo i kadrovsko obnavljanje Izvršnog odbora te izbor novog predsjednika Hrvatskog filmskog saveza. Vera Robić-Škarica je 16. veljače 2015., nakon što se zbog odlaska u mirovinu poslije višedesetljetne i vrlo uspješne karijere povukla s funkcije tajnice Kino saveza Hrvatske odnosno Hrvatskog filmskog saveza, prihvatila privremeno obavljati i funkciju predsjednice HFS-a. Odmah je naglasila da će to biti tranzicijski mandat, koji neće potrajati duže od dvije godine, a smisao mu je da pomogne pri restrukturiranju Saveza i pripremi za njegovu novu fazu. U skladu s najavom, na četvrtoj je sjednici Skupštine HFS-a podnijela ostavku na mjesto predsjednice, a za novog predsjednika, na vrijeme koje je preostalo do isteka punog mandata, tj. za iduće dvije godine, izabran je Tonći Gaćina.

Tonći Gaćina rođen je 1983. godine u Splitu, 2010. završava studij na Umjetničkoj akademiji u Splitu, smjer Film i video te upisuje Diplomski studij filmske i TV režije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer Dokumentarni film gdje je diplomirao 2015. Bio je član Izvršnog odbora i dopredsjednik Kino Kluba Split, u kojem je pripadnik tzv. pete generacije, drži praktični dio nastave dokumentarnog filma, a bavi se i snimateljskim i montažerskim poslovima. Filmovi (između ostalih Nasljeđa, Vatra!, te njegov diplomski rad Turizam!) su mu prikazivani i nagrađivani na festivalima u Hrvatskoj i Europi.

Za nove članove Izvršnog odbora, do isteka mandata za iduće dvije godine, izabrani su Adrijana Dimić iz Kinokluba Karlovac, Vedran Šuvar iz Kinokluba Zagreb i Josip Vujičić iz udruge Dokuma, Makarska.

U travnju Hrvatski filmski savez čeka još jedan izbor, jer valja odabrati novog tajnika ili tajnicu HFS-a s obzirom da je dosadašnja tajnica Marija Ratković Vidaković još koncem prošle godine najavila ostavku i svoj odlazak do 1. svibnja. A početkom svibnja na dužnost stupa nova voditeljica revijskih i obrazovnih programa Sanja Zanki.

Tonći Gaćina je na kraju sjednice zahvalio dosadašnjoj tajnici odnosno predsjednici Veri Robić-Škarica na svekolikoj aktivnosti i doprinosu i, posve filmski, najavio kako će HFS i ubuduće računati na njenu pomoć i suradnju, do posljednjeg daha!

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

CIKLUS FILMOVA: MASKA U FILMU

Nedostatak lica ne znači nedostatak ličnosti. Maska skriva kožnatu površinu no zato svima otkriva dublje zakopanu srž osobnosti i duha. Predstavljamo četiri filmska pristupa maskiranju lica... »više

Panorama indijske kinematografije i emotivan klasik oduševili goste Ljetopisove filmske večeri

Petak 31. ožujka u kinu Tuškanac bio je pravi dan Indije u Hrvatskoj: posjetitelji su uz izložbu filmskih plakata i detaljan pregled tamošnje filmske povijesti uživali u filmu 36 Chowringhee Lane Aparne Sen... »više

Monografija

Od A do V

U monografiji VANIMA-e, objavljenoj koncem 2016. godine, uvodne su tekstove napisali Margit Buba Antaurer, evocirajući uspomene na prvi kino klub Radost u Varaždinu, osnovan pri I. osnovnoj školi 13. listopada 1964. godine... »više

Kino Tuškanac: Dani srpskoga filma

Od 3. do 7. travnja 2017.
Rado vas pozivamo na svečano otvaranje Dana srpskoga filma u ponedjeljak 3. travnja 2017. u 19 sati u kino Tuškanac, Tuškanac 1. Ciklus otvara kultni film Slobodana Šijana Maratonci trče počasni krug... »više