Novosti

Facebook HFS
23.03.2017.
Aktivni praznici u kinu Tuškanac – otvorene prijave za obrazovne programe za osnovnoškolce, srednjoškolce i njihove profesore!

Predstojeći proljetni praznici u kinu Tuškanac opet će biti u znaku obrazovnih programa – za osnovnoškolce, srednjoškolce i njihove profesore. Programi se održavaju od 18. do 22. travnja 2017. godine, a dijele se na:

a) Radionica igranog filma
- Uzrast: viši razredi osnovne škole
- Termin: svaki dan od 10 do 16 sati s uključenom pauzom za ručak (obrok je osiguran)
- Voditelj: Jura Troje, dipl. učitelj

Tijekom pet radnih dana, polaznici će svladati dvije specifične forme igranog filma: snimanje filma u jednom kadru i jednominutni film. Radionica će se sastojati od teorijskog i praktičnog dijela. Također, polaznici će  imali prilike upoznati osnove korištenja kamere, tona i rasvjete kako bi savladali bitne funkcije koje su primjenjive, ne samo u igranom filmu, nego i u dokumentarnom filmu.

Nastali film, odnosno filmovi bit će prezentirani krajem lipnja u velikoj dvorani kina Tuškanac zajedno s filmovima koji su nastali, odnosno nastat će u zimskom i ljetnom ciklusu obrazovnih programa.

b) Nastava filmske umjetnosti
- Uzrast: 7. i 8. razredi osnovne škole; srednjoškolci i srednjoškolski profesori
- Termin: svaki dan od 10 do 14 sati
- Voditeljice: Ana Đordić, prof. i Jelena Modrić, dipl. montažerka

Tijekom pet nastavnih dana polaznici će imati priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika. Nakon projekcije svakoga od tih filmova, slijede njihova analiza i interpretacija uza stručno vodstvo. Navedeno podrazumijeva stjecanje temeljnih filmoloških znanja (od teorije do povijesti filma), oblikovanje filmske pismenosti i razumijevanja filmskoga jezika. Pritom se od učenika i profesora očekuje aktivno sudjelovanje, vođeno usmjerenim pitanjima predavača te njihovim moderiranjem diskusije nakon filma. Istodobno, srednjoškolski će se profesori stručno usavršiti upoznavanjem osnova metodike nastave filma te dobivanjem uvida u iskušanu praksu kad je u pitanju nastava filma u srednjoj školi. Dio programa je i gostovanje stručnjaka iz filmske i AV industrije općenito ili iz srodnih djelatnosti. Tako će  gošća proljetnog ciklusa biti Ivana Karačonji Rupčić, dipl. Dramaturginja koja je zajedno sa suradnicima razvila koncept radionica „Filma i psihologije“. Jedan od nastavnih dana bit će organiziran upravo prema navedenom principu.

Oba programa su besplatna, a sufinancirana su od strane Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Prijave za programe  traju do 10. travnja 2017., odnosno do popunjenja kapaciteta i odvijaju se on-line putem, pristupom na sljedeći link. Za sve dodatne informacije obratite se na mail sara.cucic@gmail.com ili na broj mobitela  +385 95 578 8511 (kontakt: Sara Čučić, vanjska suradnica Hrvatskog filmskog saveza za obrazovne programe).

Kino Tuškanac od 23. ožujka do 19. travnja 2017.

Tražili ste – ponavljamo… Ciklus Andreja Tarkovskog

Nedavno prikazivani ciklus filmova jednog od najznačajnijih svjetskih redatelja Andreja Tarkovskog ponavlja se zbog velikog interesa publike. Na tuškanačkom platnu publika će vidjeti pet redateljevih dugometražnih naslova... »više

Kino Tuškanac, subota, 25. ožujka 2017. u 12 sati

Umjetničko-modna proslava proljeća u kinu Tuškanac

Izložba, modna revija, premijera filma i kreativna radionica za najmlađe... »više

Obljetnica Kino kluba Split

Zavidnih 65

Svoju će vrijednu obljetnicu Kino klub Split obilježiti godišnjom klupskom produkcijom koja je rekordna po ukupnom trajanju, a može se pogledati u okviru šeste klupske Smotre odnosno u pet projekcija koje će se održati u projekcijskoj sali KKS... »više

Kino Tuškanac, utorak, 21. ožujka u 18 sati
Filmski klub u maloj dvorani kina, samo za članove Filmskih programa

Cléo od 5 do 7, Agnès Varda

Uglavnom snimljen na pariškim ulicama, s vremenom radnje istovjetnom realnomu te natpisima... »više