Novosti

Facebook HFS
22.03.2017.
Obljetnica Kino kluba Split
Zavidnih 65

Svoju će vrijednu obljetnicu Kino klub Split obilježiti godišnjom klupskom produkcijom koja je rekordna po ukupnom trajanju, a može se pogledati u okviru šeste klupske Smotre odnosno u pet projekcija koje će se održati u projekcijskoj sali KKS na prvom katu Doma mladih Split, Ulica slobode 28.

U petak 24. ožujka u 19.00 bit će prikazani eksperimentalni filmovi radionice video teatra Andrea Giuliana Samo prozor te Dina Grčića Dogmatic, dokufikcija Ante Bartulina i Lare Jerončić Featherwatch, igrano-eksperimentalni s radionice Graeme Cole Amateri or The Lost Innocents i Unfound People’s Video Technics, deset eksperimentalnih vježbi autora Tončija Kranjčevića Batalića, Marina Tudora, Tome Kezića i Ivana Tucaka, dokumentarno-eksperimentalni Čudotvorna tvornica sinjska Rina Efendića, glazbeni spot Tonija Mijača Justin’s Johnson-Tvrd, video reportaža Video dnevnik: pokret otoka Marice Lalić i Sunčice Fradelić i dokumentarni Suton u interijeru Lili Zanete, a u 21.00 glazbeni spot Justin's Johnson-Ona voli Tonija Mijača te igrani filmovi Sivo Eugena Bilankova, Morska pjena Igora Jelinovića i Med i mliko Marka Jukića.  


Kadar iz filma Koncert autora Lordana Zafranovića

Subotnji program u 17.00 počinje dokumentarnim  filmovima Jure Knezovića i Andrije Tomića Slobodni ljudi-betonske mase, Josipa Menegeloa i Davora Batinića Samo satelit i Alena Purtića, Ante Bartuline i Lare Jerončić Glondža, glazbenim spotom Tonija Mijača DarkvuD-Primi me u sobu (a u sobi sebe) te igranim filmovima Jure Knezovića Crven bili plavi odnosno Ante Tomasovića  Zombiji ustadoše. U 19.00 je na programu stalkerska fantazija Tončija Kranjčevića Batalića Jurica- pravo muško, a zatim se nastavlja eksperimentalno-dokumentarnim Nemoj da ti bude neugodno Ivana Jamića, Tončija Kranjčevića Batalića i Tanje Minarik, dokufikcijom Hrabri ljudi Joška Lalića, Marice Lalić i Ivana Lasića te dokumentarnim Turizam! autora Tonćija Gaćine, dok su u 21.00 na rasporedu igrani filmovi Andrije Tomića Tupa materija, Tamare Bilankov Akt, Brune Mustića Severina te Šimuna Šituma Ritki zrak.

Kino klub Split osnovan je 27. ožujka 1952. godine, a u proteklih šezdeset i pet godina bilježi djelovanje na četiri adrese, u pet autorskih generacija te niz sadržaja među kojima su seminari, programi projekcija, radionice, predavanja i filmske škole.  Snimili su samostalno i u raznim suradnjama oko 700 filmova, a među njima je i čak 282 na filmskoj vrpci. Kino klub Split profilirao se kao regionalni centar audio-vizualne  kulture i umjetnost.

Obilježavanje šezdeset i pete godišnjice osnivanja Kino kluba Split nastavlja se u utorak, 28. ožujka kada se u Galeriji umjetnina, u sklopu dugoročnog projekta suradnje na prezentaciji klupske baštine, kao dijela stalne postave Galerije koji će se kvartalno mijenjati, može vidjeti pet filmova autora zlatne generacije, a među njima su Koncert Lordana Zafranovića i Mrtvi dan Ivana Martinca iz 1965. odnosno Bageri proždiru zemlju Martina Crvelina, L'abandon Vjekoslava Nakića te Fluorescencije Ante Verzottija, svi iz 1967. godine. Prvi je program odabrala kustosica Sunčica Fradelić.

Kino klub Split se u svojoj cijeloj povijesti snalazio na razne načine ne bi li održao, a po mogućnosti i razvio sve oblike djelovanja, a danas se uglavnom financira putem prijava programa na javne natječaje, u sklopu kojih ponajviše na Grad Split, Hrvatski audiovizualni centar te Zakladu Kultura nova.

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Kino Tuškanac, utorak, 21. ožujka u 18 sati
Filmski klub u maloj dvorani kina, samo za članove Filmskih programa

Cléo od 5 do 7, Agnès Varda

Uglavnom snimljen na pariškim ulicama, s vremenom radnje istovjetnom realnomu te natpisima... »više

Kino Tuškanac od 20. do 26. ožujka 2017.

Novosti iz distribucije, najbolje iz hrvatske TV produkcije, klasici hrvatske i svjetske kinematografije

Velika retrospektiva Branka Ivande završit će izborom njegovih ponajboljih ostvarenja iz zlatnoga doba TV Zagreb... »više

Filmski četvrtak u HDA

Hrvatska prije sedamdeset godina

Unutar ciklusa projekcija dokumentarnih filmova prikupljenih u zbirci Hrvatskog državnog arhiva-Hrvatskog filmskog arhiva, koje se već nekoliko godina pod nazivom Filmski četvrtak u HDA kontinuirano odvijaju svakog trećeg četvrtka u mjesecu... »više

Velika dvorana kina Tuškanac

Velika kazališta na velikom platnu

Stage Russia HD:
Nedjelja, 19. ožujka 2017.
19:00 Antun Čehov: Višnjik (MHT, Rusija, 2016.); r: Adolf Shapiro... »više