Novosti

Facebook HFS
17.03.2017.
Filmski četvrtak u HDA
Hrvatska prije sedamdeset godina

Unutar ciklusa projekcija dokumentarnih filmova prikupljenih u zbirci Hrvatskog državnog arhiva-Hrvatskog filmskog arhiva, koje se već nekoliko godina pod nazivom Filmski četvrtak u HDA kontinuirano odvijaju svakog trećeg četvrtka u mjesecu, traje i poseban ciklus filmova nazvan Hrvatska prije sedamdeset godina. Riječ je uglavnom o filmskim žurnalima Jadran filma koji su se pod nazivom Pregled snimali od 1946. do 1950. godine, a obično prikazivali kao predigra igranim filmovima, u vrijeme kada nije bilo televizije i suvremenih oblika komuniciranja. Žurnali su bili sastavljeni od većeg broja kratkih, obično jednominutnih i sličnih priloga koji bi bili objedinjeni u kronološki definiranu cjelinu, a prikazivali su se najčešće jednom mjesečno.   

Nastali početkom XX. stoljeća, oko 1910. godine, takvi su žurnali od SAD-a do brojnih europskih zemalja i šire bili najinformativniji oblik sublimiranog prenošenja vijesti i događanja u svim aspektima života, a svojevrsni su nastavak prvih filmskih zapisa uopće, započetih petnaestak godina prije, čije su dominantne teme bile društvena događanja, vojne parade, porinuća brodova i slično. Na području bivše Jugoslavije najdugovječnije su bile Filmske novosti, osnovane 20. listopada 1944., kao filmska sekcija pri Vrhovnom štabu NOVJ. Od 1950. proizvodi ih Centralni studio Filmskih novosti, a od 1955. Savezna ustanova Filmskih novosti. Prikazivane su sve do 1989. godine.

Na projekciji održanoj 16. ožujka 2017. u dvorani Katalozi HDA prikazani su Pregledi broj tri, šest i osam iz 1947. godine, u ukupnom trajanju od 46 minuta, koji su filmskim poznavateljima zanimljivi već i zbog nekih slavnih imena snimatelja i filmskih autora poput Hrvoja Sarića, Nikole Tanhofera, Frana Vodopivca i drugih.

Teme su politička ali i društvena, kulturna ili sportska zbivanja tog vremena, uoči raskida sa Staljinom, poput zasjedanja Ustavotvornog Sabora Narodne republike Hrvatske koje vodi njegov predsjednik, pjesnik Vladimir Nazor, omladinskih radnih akcija, kongresa omladine i sadržaja dječjih tjedana, gdje se vidi i tadašnji čelni čovjek Hrvatske, odvjetnik i doktor prava Vladimir Bakarić koji je zamijenio Andriju Hebranga kao vodeći hrvatski političar i koji, sasvim u maniri svih političara, od demokratskih do diktatorskih, uzima razigranu i veselu dječicu u krilo, poslijeratne obnove i prvih cesta (Zagreb-Varaždin) ili industrijskih pogona koji se grade ili popravljaju poslije ratnih razaranja, nošenja (ponekad i plivanja) štafete koja bi zatim bila uručena predsjedniku Josipu Brozu Titu, suđenja Slavku Kvaterniku koji je 10. travnja 1941. proglasio tzv. Nezavisnu državu Hrvatsku i bio prvi predsjednik njene vlade, i njegovim suradnicima koji se ovdje nazivaju „družinom“, Sinjska alka koja se 1946. trčala i u Zagrebu (poslije Splita 1832. i Beograda 1922.), a posebnu su pažnju izazvali snimci skijanja, gdje jedan veseli pas juri za svojim čovjekom niz snježnu padinu i umjetničkog klizanja na ledu, gdje klizačice pod lepršavim opravicama nose ne tako kratke hlačice, bilo zbog hladnoće ili čudorednih nazora.

Uvodne je napomene dao filmski arhivist i publicist Juraj Kukoč, a dr. sc. Ivica Miškulin, docent na Odsjeku za povijest Hrvatskoga katoličkog sveučilišta govorio je poslije projekcije o vremenima dokumentiranim u prikazanim filmovima. Sam je svoje izlaganje definirao kao još jedno predavanje studentima HKS-a, a na brojne negativne komentare prisutne publike uzvratio kako su oni kojima se to ne sviđa mogli napustiti dvoranu. Neki su to i učinili.   

Duško Popović
popovicdusko@yahoo.com

Velika dvorana kina Tuškanac

Velika kazališta na velikom platnu

Stage Russia HD:
Nedjelja, 19. ožujka 2017.
19:00 Antun Čehov: Višnjik (MHT, Rusija, 2016.); r: Adolf Shapiro... »više

Kino Tuškanac
Pametno kino: subotnje filmsko kreativne matineje za djecu

Kirikou protiv vještice

Subota 18. ožujka 2017. od 11 do 13,30 sati
U ovotjednoj subotnjoj matineji najmlađa će publika pratiti dogodovštine malenoga dječaka Kirikoua u borbi protiv zle vještice... »više

RADIONICA (ZA)IGRANOG FILMA

Scenarije na sunce, ajmo snimat’! Dolazi proljeće za filmove.
Otvorene su prijave za radionicu (ZA)IGRANOG FILMA. Pozivaju se svi koji imaju napisan “gotov” scenarij, spremljen u neki untitled folder ili backupiran na neki disk... »više