Novosti

Facebook HFS
16.02.2017.
Kratki utorak
FADE OUT U IMAGINARNI PROSTOR - FILMOVI JOSEFA DABERNIGA

Kratki utorak u kinu Tuškanac u Zagrebu 21. veljače u 19 i 21h ugostiti će Josefa Daberniga, 60-godišnjeg austrijskog vizualnog umjetnika, fotografa i redatelja. Dabernig već 20-tak godina skoro isključivo na filmskoj traci snima rubno eksperimentalne, većinom crno-bijele ode minimalizmu i redu u odnosu ljudske svakodnevice i prirodnog ili izgrađenog okoliša koji nas okružuje, u kojima obično i sam glumi, uz pomoć svoje obitelji i prijatelja. Dabernigova djela, koja osim formalne strogoće (uglavnom se radi o duljim statičnim kadrovima) i vizualne inovativnosti, krasi i suptilna duhovitost i cinizam, poput kultne ode nogometu 'Wisla' (1996.), filmova 'River Plate' (2013.) ili 'Hypercrisis' (2011.), prikazivana su i nagrađivana na filmskim festivalima diljem svijeta, od Venecije i Locarna, do Rotterdama i Toronta. Na prvoj autorovoj retrospektivi u Hrvatskoj, naravno uz njegovo prisutvo, prikazat ćemo 13 filmova, što čini gotovo cijelo njegovo stvaralaštvo.


Josef Dabernig

Ova retrospektiva nastavlja se na autorovu samostalnu izložbu 'Prijedlog za New Kunsthaus, nije dalje razvijen' koja se otvara u Galeriji Nova u Zagrebu u subotu 18. veljače u 20h, u okviru projekta 'Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije)', serije izložbi posvećenih Mladenu Stilinoviću, koje se temelje na kolekciji Kontakt. Izložba je osmišljena posebno za ovaj projekt, promišlja na koje načine se umjetnost neprestano iznova oblikuje kroz društvene odnose, a polazi od proučavanja nove muzejske arhitekture i pitanja njene reprezentacije.

Josef Dabernig rođen je 1956. u Kötschach-Mauthenu u Austriji, a već dugo živi i radi u Beču. 1981. diplomirao je kiparstvo na Likovnoj akademiji u Beču, no njegov kiparski diskurs postupno se rastapao u razne medije, kao što su fotografija, tekst i arhitektura. 1994. počeo je snimati kratke filmove sudjelujući u šestom dijelu projekta 'Gehfilmen', serije tzv. 'filmova o hodanju' Thomasa Baumanna i Martina Kaltnera. U filmu, koji ćemo naravno vidjeti na Kratkom utorku, dva misteriozna muškarca s aktovkama šeću po nekom istočnoevropskom gradu. Da li se radi o političarima, biznismenima...ili možda čak kriminalcima?

Već sljedeći Dabernigov film 'Wisla', prvi koji je samostalno realizirao, donio mu je kultni status. U njemu Dabernig i ranije spomenuti Kaltner glume nogometnog trenera i njegovog pomoćnika koji dirigiraju imaginarnom utakmicom na raspadnutom stadionu Wisle u Krakowu. Kritičari su napisali da se u ovom spoju FIFE i Becketta, Dabernig bez dijaloga, ali sa savršenim tajmingom, najviše približio egzistencijanoj letargiji Akija Kaurismäkija.


Wisla

U prvom dijelu programa vidjet ćemo i nekolicinu filmova u kojima autor istražuje mušku, pa i vlastitu opčinjenost vožnjom i automobilima. U 'Joggingu' (2000.) u kojem misteriozni vozač putuje južnom Italijom u potrazi za (opet!) nogometnim stadionom, Dabernig automobil tretira gotovo fetišistički, snimajući u krupnim kadrovima mnoge njegove dijelove. U 'automaticu' (2002.) taj pristup dodatno se naglašava, da bi u 'Parkingu' (2003.) zaista došlo do vozačkog sado-mazo 'obračuna' kraj prometne ceste. 'WARS' (2001.), snimljen također u Poljskoj, problematizira putovanje zastarjelim socijalističkim željeznicama (nešto s čime se ovdašnja publika može vrlo lako poistovjetiti), a 'Lancia Thema' opisana je od strane samog autora kao 'putovanje automobilom u ničiju zemlju Rajskog vrta'.


Lancia Thema

Drugi dio otvoriti će 'Aquarena' (2007.) film koji je Dabernig posvetio svojoj ženi Isabelli s kojom zajednički glumi u njemu. Kao i većina Dabernigovih filmova i ovaj je nastao inspiriran stvarnim prostorom, u ovom slučaju javnim bazenom smještenim na cestovnom raskrižju usred nekog austrijskog gradića. U filmu Dabernigova žena i sam Dabernig plivaju svatko u svom krajoliku, na taj način kreirajući, po autorovim riječima 'kulisu za izlet u kulturalnu, biološku i tehničku dimenziju svijeta vode'.


Aquarena


Hotel Roccalba

Vidjet ćemo i autorov najnagrađivaniji film 'Hypercrisis' (2011.) nominiran za Evropsku filmsku nagradu na Venecijanskom filmskom festivalu 2011.On se zbiva u impresivnom polupropalom zdanju bivšeg rekreacijskog centra za sovjetske snimatelje na jugu Kavkaza. On sada služi kao 'odmaralište' za pisce, no ni to baš ne funkcionira sjajno. Na popisu gostiju samo je Boris Martow iz Moskve, talent iz doba Perestrojke. Predsjednik žirija koji je Dabernigu dodijelio nagradu u Veneciji, slavni kineski redatelj Jia Zhangke, izjavio je da 'dok svijet ostaje zaustavljen u igri čekanja s neizvjesnim ishodom, Dabernig prezentira mudro, jezgrovito istraživanje kreativnog bloka i kulturne entropije'.


Hypercrisis


Hypercrisis

Prikazat ćemo i film 'excursis in fitness' (2010.) u kojem se Dabernig suptilno sprda s modernom opsjednutošću zdravim životom i 'oblikovanjem' tijela. U njemu šest muškaraca i žena različite dobi i različitog fizičkog stanja vježba jednostavne vježbe u želji da 'discipliniraju' svoje tijelo. U statičnim tabloima komunikacija unutar te grupe ljudi zamrznuta je u geometriji gesta i pogleda.


excursis in fitness


River Plate

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, uz pomoć Austrijskog kulturnog foruma Zagreb i kustoskog kolektiva WHW, u okviru projekta 'Hrvatska - Austrija, zajedno u kulturi 2017.'. Filmove puštamo s njihovih originalnih formata - 16 i 35 mm kopija, kao i digitalno (vidi raspored). Svi filmovi imaju engleske titlove, a ulaz na projekciju je 10 kn.

Raspored filmova:
19h - 1. program - o hodanju, vožnji i nogometu (76 min)
Gehfilmen 6, Martin Kaltner, Thomas Baumann, Josef Dabernig, 1994., 17 min, 16mm
Wisla, Josef Dabernig, 1996., 8 min, 16mm
Jogging, Josef Dabernig, 2000., 11 min, 35mm
WARS, Josef Dabernig, 2001., 10 min, 16mm
automatic, Josef Dabernig, G.R.A.M., 2002., 7 min, 16mm
Parking, Josef Dabernig, 2003., 6 min, 16mm
Lancia Thema, Josef Dabernig, 2005., 17 min, 35mm

20:30 razgovor s Josefom Dabernigom

21h - 2. program - prostori i vremena (74 min)
Aquarena, Josef Dabernig, Isabella Hollauf, 2007., 19 min, 35mm
Hotel Roccalba, Josef Dabernig, 2008., 10 min, 35mm
excursus on fitness, Josef Dabernig, 2010., 12 min, DCP
Hypercrisis, Josef Dabernig, 2011., 17 min, DCP
River Plate, Josef Dabernig, 2013., 16 min, 35mm
film iznenađenja

Produžen rok za natječaj: Inkubator za dugi metar, Nagrada: 5000kn

Blank_filmski inkubator zbog velikog interesa produžuje rok prijave za natječaj za razvoj dugometražnog igranog filma do 1.3.2017.! »više

Kino Tuškanac
Pametno kino: subotnje filmsko kreativne matineje za djecu

Subotnje jutro uz Zootropolu

Subota 18. veljače 2017. od 11 do 13,30 sati
Ove subote tuškanačko kino za svoju najmlađu publiku prikazuje dojmljivi animirani film iz Disneyjeva studija Zootropola, jedan od najuspješnijih filmova u prošloj godini... »više

Revija dokumentarnog filma

Jedanaesti put u Belom Manastiru

Od 13. do 17. veljače u dvorani Mikro-kina, Trg slobode 16a, u Belom Manastiru, traje jedanaesta revija dokumentarnog filma koju organizira Foto-kino klub Baranja-film Beli Manastir, a podupiru Hrvatski audiovizualni centar, Hrvatski filmski savez, Zagreb film... »više

Kino Tuškanac od 13. do 19. veljače 2017.

Žanrovski raznolik filmski tjedan

Tuškanački program u slijedećem tjednu otvaraju Priče s asfalta, fini, duhoviti film sa zrnom nadrealizma, a slijede ga Posebna, jedan od najboljih SF filmova posljednjih godina, a možda i najbolji žanrovski film prošlogodišnjeg repertoara... »više