Novosti

Facebook HFS
23.11.2016.
Velika dvorana kina Tuškanac
William Shakespeare - 400 godina od smrti
KAZALIŠTE NA FILMSKOM PLATNU

Nedjelja, 27. studenoga
19:00 Mjera za mjeru (Measure for Measure, VB, 2015.), Shakespeare's Globe; r: Dominic Dromgoole
DCP, snimka kazališne predstave, 160 min, hrvatski titl
Uloge: Mariah Gale, Dominic Rowan, Kurt Egyiawan, Trevor Fox


Mjera za mjeru

O predstavi:

Mjera za mjeru u Shakespeare’s Globeu

Mjera za mjeru, jedna od Shakespaereovih drama s problemom, oproštajna je predstava kojom se umjetnički direktor Dominic Dromgoole pozdravio od pozornice kazališta Shakespeare’s Globe. Upravo ta predstava najbolje pokazuje zašto će nam Dromgoole nedostajati. Tijekom vladavine u tome kazalištu, potpunoma ga je prisvojio i od zamke za turiste uspio je stvoriti mjesto s posebno originalnim izričajem. Prazna drvena pozornica sada se preoblikuje za svaku izvedbu; povijesni kostimi imaju smisleno značenje, a umjetna povijesna uprizorenja u potpunosti su odbačena, a odlični glumci postali su neizostavni. Postignut je golem uspjeh; pa je blagajna puna. I sve to bez imalo potpore iz gradskoga proračuna. Predstave u Globeu bučne su, burne, luckaste, pronicljive, a ponekad i prelijepe. Publika ih upravo obožava.


Mjera za mjeru

Sve je to očito i u Mjeri za mjeru. To je Shakespeare bez ikakve sigurnosne mreže.

U fokusu je priče Isabella koju tumači Mariah Gale. Umjerene nazočnosti, odjevena u svijetloplavu halju, jedva da i govori – toliko malo da se na početku čini da će je predstava doslovce ugušiti.

S druge strane, Dromgooleov Beč totalna je ludnica. Njime se šepure kicoši poput Lucia (tumači ga Brendan O’Hea) u visokim potpeticama dok, gmazu nalik, Pompey (Trevor Fox) gmiže tamo-amo. Tu je stalna velika galama i svi su nestašni. I upravo je to ono što publika u Globeu želi vidjeti: glumce puštene s lanca, ludosti koje podsjećaju na one Monthy Pythonovaca, a kazalište kao puko zadovoljstvo. To je ono što se traži.

Pravdoljubivi Angelo (Kurt Egyiawan), u odsutnosti vojvode, pokušava stati na kraj takvom nepriličnu ponašanju pa njegova puritanska milicija zatvara dvije javne kuće (u stvarnosti, samo nekoliko kilometara dalje od kazališta, a slične se nezgode nerijetko događaju u Sohou).


Mjera za mjeru

Isabellin mlađi brat Claudio (Joel MacCormack), nađe se u središtu događaja iako je u biti dobar momak s trudnom djevojkom. Prijeti mu pogubljenje. Strogi Angelo inzistira na provođenju apsolutne pravde unatoč Isabellinu preklinjanju da joj poštedi brata – a kako drukčije biti pravičan nego da se javnim pogubljenjem zastraši narod. No, Angelovo puritanstvo i pravičnost potpuno su lažni: iza zatvorenih vrata pokazuje svoje pravo lice i prepušta se iskušenju. Ipak, Isabella je slika i prilika moralnosti usprkos tome što je okružena hvalisavim grešnicima i uzoritim svecima. Gale stupa na scenu nenaoružana: u bezbojnu kostimu, bez karakternih tikova i interakcije s publikom – ništa što bi privuklo publiku. Dugo je ni ne primjećujemo, dosadna je i nezanimljiva. A onda se itekako budi. Zauzima čvrst stav i svađa se s Angelom, odbacuje ga, a zatim i javno prokazuje kao prevaranta i požudnika. Odlučna je i neumoljiva, ozbiljna i moćna, tiha ali i dominantna.

Domgroole možda nije uspio riješiti rečeni problem ove predstave, no sumnjati je da bi ijedan redatelj u Globeu to uspio. Ali to nije ni važno. Jedino što je važno je da publika provodi odličnu večer uz sjajne glumce kojima je gluma u srcu. (Variety, Matt Trueman)

Ulaznica 50 kuna, za članove FP kina Tuškanac 25 kuna.
Blagajna: 4834 039 ili 091 478 3700
Zbog velikoga interesa publike rezervirane ulaznice treba kupiti dva dana prije projekcije.
Organizacija i realizacija: HFS i Pannonia Entertainment, Mađarska
Više o programima kina na www.kinotuskanac.hr ili na Facebook stranicama kina Tuškanac.

If it is such a hair extensions with a wig, the bangs hairstyle, and the long straight hair wigs hairstyle that matches the back is more delicate and beautiful, and the hair extensions uk bangs can also shape the charm of the human hair extensions uk princess.

Kino Tuškanac

Pametno kino - subotnje filmsko kreativne matineje za djecu

Pametno kino, edukativno-zabavni program za najmlađe u kinu Tuškanac, u ovo subotnje jutro donosi novi uspješni i gledani remake Disneyevog klasika iz 1967. godine. Nakon projekcije zabava za najmlađe nastavlja se... »više

Kino Tuškanac, utorak, 22. studenog 2016. u 18 sati

Filmski klub /samo za članove Filmskih programa kina Tuškanac/

Rukopis nađen u Zaragozi (Wojciech J. Has, 1965) - jedan od vrhunaca fantastike u povijesti svjetskog filma... »više

Filmski programi u kinu Tuškanac od 21. do 27. studenog 2016.

Lars von Trier, novi francuski filmovi, Filmski klub, Pametno kino, Kazalište na filmskom platnu

Ciklus kontroverznog Larsa von Triera na tuškanačko platno donosi izbor iz tri njegove trilogije: trilogija zlatnoga srca s filmovima: Lomeći valove, Idioti i Ples u tami, trilogija SAD - zemlja mogućnosti: Dogville i Manderlay,... »više

Filmski programi u kinu Tuškanac od 21. studenog do 6. prosinca

Lars von Trier - Persona non grata

Ciklus filmova Larsa von Triera otvara uspješna drama Lomeći valove s Emily Watson i Stellanom Skarsgårdom u glavnim ulogama. Film je osvojio glavnu nagradu žirija u Cannesu 1996. godine i iskrena je posveta redateljevu sunarodnjaku Carlu Theodoru Dreyeru... »više