Festival o pravima djece

Facebook HFS
Filmski festival o pravima djece
Filmski festival o pravima djece
Hrvatski filmski umjetnici na festivalu o pravima djece

U petak u Zagrebu počinje prvi Filmski festival o pravima djece, a uz brojne filmske naslove iz cijeloga svijeta jedna od festivalskih zanimljivosti jest i angažman hrvatskih filmskih umjetnika u ulozi prezentera filmova!

Zagreb, 19. studeni 2009. - Filmski festival o pravima djece kojega organiziraju UNICEF i Hrvatski filmski savez održat će se po prvi puta u danima sljedećeg vikenda, od 20. do 22. studenog ove godine, u kultnom zagrebačkom kinu EUROPA. U programu Festivala bit će prikazan niz snažnih i najvećim dijelom nagrađivanih dokumentarnih i kratkih filmova o djeci iz cijeloga svijeta (od kojih je veliki broj hrvatskih premijera!), koji će gledateljima predstaviti priče i glasove djece i mladih te dati dio odgovora na pitanje - u kojoj je mjeri svijet uspio ili nije u osiguravanju temeljnih prava djece.

Domaćin ovogodišnjeg Festivala je jedan od najpriznatijih i najznačajnijih filmskih glumaca danas u Hrvatskoj, Leon Lučev, čije djelovanje se proteže i u području rada s djecom. Naime, Leon već duži niz godina kroz radionice i razne stvaralačke susrete stvara i proučava filmsku umjetnost zajedno s djecom na otoku Zlarinu.

No, Leon neće biti usamljen u svom 'domaćinskom' zadatku! Naime, na poziv organizatora kao prezenteri filmskih projekcija Leonu će se u danima Festivala na pozornici kina Europa pridružiti brojni filmski glumci i glumice koji će najavljivati filmske projekcije. U ulozi filmskih prezentera tako će nastupiti i UNICEF-ova ambasadorica Bojana Gregorić Vejzović, glumci Ivo Gregurević, Goran Grgić, Vedran Mlikota, Bojan Navojec, Olga Pakalović, Mijo Jurišić, Dragan Despot, Kristijan Ugrina, Nina Violić, Leona Paraminski, Ivana Roščić, Marija Kohn i brojni drugi! Hrvatski glumci i glumice odazvali su se pozivu organizatora i priključili obilježavanju 20. obljetnice Konvencije o pravima djeteta tako što će tijekom festivalskog vikenda na vrlo osoban način uvoditi gledatelje u film kroz svoje dojmove, osjećaje i stav prema samome filmu i njegovom sadržaju!.

Festivalu će se pridružiti i hrvatski filmski redatelji i producenti! Njihovu ulogu umjetnička direktorica Festivala Tatjana Aćimović opisuje na sljedeći način: „Što se tiče filmskih autora, želja nam je okupiti priznate hrvatske filmske redatelje i producente, naročito one koji su stvarali zadnjih godina, i upoznati ih s djecom i mladima čije ćemo filmove vidjeti posljednjeg dana Festivala. Važno nam je bilo dati priliku djeci i mladima ne samo da prikažu svoje radove već i da im osiguramo priliku za dijalog sa starijim kolegama. I djeca i filmski autori, kao i ja osobno, jako se veselimo ovim susretima!“.

Festival otvara dirljiv dokumentarni film The Final Inch (Posljednji inč) američke redateljice Irene Taylor Brodsky. Film je ove godine nominiran za filmsku nagradu Oscar od strane Američke akademije filmske umjetnosti, a jedan od producenata filma je i internetska tražilica GOOGLE odnosno dio kompanije koji pomaže pri rješavanju najurgentnijih problema u svijetu GOOGLE.ORG! Festival počinje u petak 20. studenog u kultnom zagrebačkom kinu EUROPA (na premijerno prikazivanje filma Finalni inč ulaz isključivo uz pozivnicu!!!).

Ulaz na festivalske filmske projekcija i popratna događanja u Kinu Europa je besplatan!

Informacije za novinare i urednike:

20 godina Konvencije o pravima djeteta
Konvenciju o pravima djeteta usvojila je Generalna skupština Ujedinjenih naroda 20. studenoga 1989. godine pa se ove godine širom svijeta obilježava njezina 20. obljetnica. Radi se o jednom od najsveobuhvatnijih sporazuma o ljudskim pravima i pravnih instrumenta za promicanje i zaštitu prava djece kojega su potvrdile 193 države, uključujući i Hrvatsku. Ona u sebi nosi optimizam i viziju svijeta u kojem sva djeca mogu uživati u djetinjstvu i razvijati svoje potencijale. Svoj djeci, sva prava!

PRESS Uzvanici
Molimo novinare i predstavnike medija koji će pratiti i izvještavati s Festivala da najave svoj dolazak radi organizacije mjesta budući su sve projekcije otvorene i besplatne za javnost. HVALA.

Za sve dodatne informacije molimo kontaktirajte:

Filmski festival o pravima djece
www.unicef.hr

Gorana Dojčinović
UNICEF Hrvatska

t. 01 2442660
e/m info@unicef.hr

PRiredba studio za Festival
Ranko Vučinić
gsm. 091 48 16 151
e/m info@rankovucinic.com