Nagrada Kino-klubu "Zagreb"

Osam desetljeća Kinokluba Zagreb - S požutjelih stranica
Svečano uručene nagrade Kino-saveza Hrvatske

Kino-klub zaslužio nagradu zbog dosljednog provođenja politike širenja filmske kulture

Kino-klub "Zagreb", koji je u toku 1985. godine obilježio pedesetu godišnjicu plodnog i samostalnog rada, kao najstariji kino-klub u ovom dijelu Evrope od najstarijih kino-klubova uopće, nagrađen je godišnjom nagradom Kino-saveza Hrvatske "za istaknute rezultate i doprinos unapređivanju kino-amaterskog pokreta u Hrvatskoj".


Nagrada, koja se sastoji od diplome o dodjeli priznanja i plakete "Lucija" uručena je na svečanosti koja je 20. ožujka održana u prostorijama Društva filmskih radnika Hrvatske. Tjedan dana poslije održana je i projekcija filmova nagrađenih autora i organizacija u Centru za film Studentskog centra u Zagrebu.
Vladimir Petek


Kino-klub "Zagreb" nagradu je zaslužio dosljednim provođenjem politike širenja filmske kulture, dakle područja koje objedinjuje kulturu u užem smislu riječi, tehničku kulturu i aktivno filmsko stvaralaštvo, kroz svojih pedeset godina samostalnog rada i pedeset i sedam godina aktivnosti, kao i za niz kvalitetnih filmova, kino-amaterskih tečajeva, manifestacija i smotri filmske kulture i za druge rezultate koje je postigao u toku dugog postojanja i prolazeći kroz uspone i padove, kao i većina klubova te vrste, ali nikada se ne gaseći. Zbog svega toga, godišnja nagrada Kino-saveza Hrvatske došla je zaista na pravo mjesto i svakako će pridonijeti ubrzanju povratka Kino-kluba "Zagreb" na mjesto koje mu pripada.


Treba istaći da je Nagradu Kino-saveza Hrvatske za životno djelo primio dr. Mihovil Pansini, dugogodišnji redovni zaslužni član Kino-kluba "Zagreb" i prvi majstor amaterskog filma u Jugoslaviji, a da se među dobitnicima godišnjih nagrada nalaze i članovi kluba Ivan Martinac i Vladimir Petek. Tako je od ukupno jedanaest nagrada, uključujući i Nagradu za životno djelo, čak četiri završilo kod članova Kino-kluba "Zagreb" ili u samome Klubu, čime je još jednom potvrđena uloga i značenje toga rasadišta filmske kulture iz kojega je krenulo niz kvalitetnih filmskih amatera i ne mali broj profesionalaca.

(D. P.)


* * * * *


U povodu Dana općine Medveščak

Premijera filma Ž. Malnara

U Kino-klubu "Zagreb" premijerno prikazan film Željka Malnara "Tamna planeta"

U sklopu niza manifestacija održanih u povodu Dana općine Medveščak, u Kino-klubu "Zagreb" je u četvrtak, 10. travnja održana izuzetna filmska projekcija. Dugogodišnji član KKZ Željko Malnar, poznati svjetski putnik, istraživač, pisac i autor ukupno pedeset i šest filmova na kojima je zabilježio dobar dio svojih putovanja, izabrao je amaterski kino-klub, iz kojeg je potekao i u kojem je snimio svoje prve filmove, da bi u njemu održao premijeru svojeg najnovijeg ostvarenja.


Film "Tamna planeta" prikazan je prije toga samo u SAD, gdje je pobrao brojne pohvale kritike, nekoliko nagrada, među kojima je i "Zlatni ključ Fort Wortha", a svakako mu je najveće priznanje uvrštenje u arhivu i na listu posebno vrijednih filmova, koji se čuvaju u Metropolitain muzeju u New Yorku. Projekcija u Kino-klubu "Zagreb" bila je dakle evropska premijera i posebna počast KKZ kao organizatoru ove filmske svečanosti.


"Tamna planeta" govori o arheološkim istraživanjima u Jugoslaviji, na području Like i granici Dalmacije i o traganju za čovječjom ribicom. Ekspedicija kojoj je pošlo za rukom da je otkrije i u Lici imala je Željka Malnara kao svoga člana, a on je iskoristio priliku i snimio izuzetno vrijedan film, koji nije dokumentarac o traganju za čovječjom ribicom i jedan u nizu speleoloških filmova, nego osebujni, poetski pristup svijetu tmine o kojem znamo, čini se, manje nego o udaljenim zvijezdama kojima uporno stremimo. (D. P.)


Objavljeno u listu "Medveščak", travnja 1986.

27.10.2008.