GOOD BYE LENIN!

Njemačka, 2003. R: Wolfgang Becker. G: Daniel Bruehl (kao Alex), Katrin Sass (kao majka Katrin Sass), Chulpan Khamatova (kao Lara). Dana 27.10.2004. DVD

Bolesnoj majci sin Alex želi zatajiti propast istočnog bloka i ujedinjenje Njemačke.

Ali ona sve zna. Ispričala im je kako je s mužem htjela pobjeći u Zapadnu Njemačku. Zatim, jednog je dana izašla iz kuće, vidjela promjene, kip Lenjina koji pozdravlja nju i prošlost, Lena joj je govorila o padu berlinskoga zida itd. itd.

Na kraju postaje jasno. Sin je taj koji ne želi promjenu, koji je odgojen u socijalizmu, koji je vjerovao svojoj majci, zapravo svojoj domovini, i ne prihvaća da mu je lagala, da je Istočna Njemačka glumila odanost socijalizmu iz straha od Sovjetskog saveza, a u duši ostala ona stara domoljubna Njemačka.

Time se zapravo zahvaća u pravu zbilju, a ne u šalu, u društveni, kulturni i politički šok koji je zadesio nove generacije socijalističke Njemačke. Posljedice se osjećaju i danas.

U knjizi Erica Berna "Koju igru igraš?" možda bi se našla i ova igra, ili se može uvesti. Sin igra igru u kojoj majka pati za propalom prošlošću, a zapravo je on taj gubitnik.

10.12.2004.